AKTUELLT
2024-11-05
FINANSPANELEN:
Utmaningar i världsekonomin oavsett Trump eller Harris
som president
Med högaktuella temat ”Vägskäl för Sverige och världen?” på Financial Meetings Øresunds lunchmöte vid High Court i Malmö på tisdagen 5 november – samma dag som amerikanska presidentvalet – möttes experterna i Finanspanelen. De är helt eniga om att utmaningarna och osäkerheten i världsekonomin kommer att vara fortsatt stora oavsett vem som blir nästa president i USA.
BILDSPEL - VÄGSKÄL FÖR SVERIGE OCH VÄRLDEN? - 5 nov
Finns det skäl till oro för konjunkturåterhämtningen när senaste siffrorna visar på sämre utveckling än väntat i Sverige och Europa?
Får vi se en industriell utarmning i Sverige och Öresundsregionen om de höga energipriserna består? Vem vinner presidentvalet i USA och vilka blir konsekvenserna av utgången? Och hur ser framtiden ut för näringslivet och börsbolagen i Öresundsregionen.
Viktiga svar från Finanspanelen
Många viktiga frågor fick svar när Financial Meetings Øresunds FINANSPANELEN – ledande experter från våra partners och supporters – samlades under tisdagens för att kommentera de senaste och viktigaste händelserna i omvärlden och deras påverkan på Sverige och Öresundsregionen.
Konsekvenserna om Trump gör allvar av sitt hot att införa importtullar vid en seger var en fråga som diskuterades i Finanspanelen.
-Om Trump gör verklighet av hotet om importtullar på 10-20 procent kan det få stor effekt på exportindustrin. Risken blir att omvärlden svarar med motåtgärder, vilket skulle riskera påverka hela världsekonomin negativt, menar seniorekonom Pernilla Johansson från Swedbank.
Aktiemarknaden räknar med valseger för Trump
Majoriteten av aktiemarknaden räknar med valseger för Trump, något som framför allt skulle gynna amerikanska börsbolag och missgynna utländska bolag med USA som stor exportmarknad.
-Det stämmer att finansmarknaden redan prisat in Trump men fortfarande råder stor osäkerhet vad en eventuell seger för honom skulle innebära för USA och resten av världen, säger aktiechef Private Banking Karl Hedberg från Carnegie Investment Bank.
När det gäller konjunkturen har USA haft en positiv utveckling medan Europa, inte minst dragloket Tyskland, haft det tuffare.
USA anpassar sig snabbt medan Europa spretar
-USA har en helt annan förmåga att anpassa sig till händelserna i ekonomin och konjunkturen som inte Europa har. Dessutom är Europa betydligt mer svåranalyserat och spretar i sin ekonomiska utveckling, påpekar portföljförvaltare Niklas Wellfelt från Ålandsbanken.
Øresundsinstituttet med VD Johan Wessman analyserar kontinuerligt den ekonomiska utvecklingen i Öresundsregionen på uppdrag av Sparbanken Skånes Ägarstiftelse Finn.
Øresundsinstituttets senaste rapport visar Malmö och Lund som fortsatt Skånes ekonomiska motor samtidigt som arbetslösheten är klart lägre i Lund jämfört med i Malmö. Pendlingen över Öresundsbron ökar i takt med en stark efterfrågan av arbetskraft i Danmark.
Brist på arbetskraft i Danmark
-Det råder fortfarande stor brist på arbetskraft i Danmark. Det har lett till att många svenskar inom vård och omsorg lockats av högre danska löner men utvecklingen syns inom flera andra yrkesgrupper, inte minst ingenjörer, förklarar Øresundsinstituttets Johan Wessman.
Samtidigt saktar befolkningstillväxten in i Öresundsregionen. De demografiska förändringarna pekar mot en ökad konkurrens om arbetskraften i Öresundsregionen, men även på ett minskat bostadsbehov framöver.
Energikris i närtid om kriget sprider sig
Chefsanalytiker Group Sustainability Thina Margrethe Saltvedt från Nordea har mångårig erfarenhet av att analysera energimarknaden och förekommer regelbundet i media. Hon bevakar och analyserar särskilt övergången till en mer hållbar ekonomi med förnyelsebara energikällor.
Enligt Thina Margrethe Saltvedt är största risken för en energikris i närtid att kriget i Mellanöstern sprider sig till de oljeproducerande områdena i regionen.
-Det skulle få stor påverkan på oljepriset om länderna i regionen får problem med att producera och exportera sin olja. Exempelvis Iran är en stor oljeproducent och exportör och störningar på marknaden skulle kunna orsaka negativ påverkan på hela världsekonomin, säger hon.
Stor skillnad i elpris och fördelning mellan norr och söder
Under året har debatten varit het kring energipriserna och energifördelningen mellan norra och södra Sverige, inte minst i Skåne.
Flera skånska näringslivsföreträdare har länge krävt att politikerna inför en mer regionalt rättvis prismodell och fördelning av energitillförseln. En av dessa är munvårdstillverkaren TePes styrelseordförande Joel Eklund på plats i publiken under tisdagens lunchmöte i Malmö.
-Det behövs absolut göras något för att förbättra dagens situation för näringslivet. Det handlar inte bara om priserna utan också om att det ska bli lättare som företagare att få tillgång till energin för att kunna planera framtida investeringar i produktionen, poängterar Eklund.
Effektiv energianvändning allt viktigare för fastighetsbranschen
Energifrågan har även blivit allt viktigare för fastighetsbranschen och dess hyresgäster i strävan efter effektivitet och klimatneutralitet. Wihlborgs Fastigheter satsar stora resurser för att utveckla egen teknik och metoder för att effektivisera energianvändningen i sina lokaler.
Wihlborgs CEO Ulrika Hallengren håller med Joel Eklund om att energitillgången och prissättningen måste förbättras för Skåne.
-Det är mycket viktigt med en fungerande infrastruktur i Öresundsregionen så att vi får tillgång till energi på ett effektivt sätt så att näringslivet får förutsättningar att utvecklas framgångsrikt, säger hon.
Kan Harris trumfa Trump?
Coelis partner och kapitalförvaltningschef Erik Lundkvist analyserade och kommenterade presidentvalet i USA. Kan Harris trumfa Trump? Eller blir valet en comeback för Trump i Vita huset?
-Det är mycket vi inte vet vad gäller Trumps agerande om han vinner och konsekvenserna för världen. Det råder även osäkerhet vad det skulle betyda för världsekonomin om Harris vinner. Generellt betraktas en Trump-seger som positivt för främst amerikanska aktiemarknaden, medan en Harris-seger som mer positivt för den europeiska marknaden, förklarar Erik Lundkvist.
Moderator för lunchmötet var ekonomijournalist Pontus Herin från mediepartner Dagens Industri.
Monica Thomasson, grundare Financial Meetings Øresund och CEO Thomasson Group, var dagens ciceron.
-Det blev ett mycket givande möte samma dag som det jämna och mycket viktiga presidentvalet i USA. Ett stort tack till alla gäster och vår kompetenta Finanspanel som gav oss så många kloka svar på de viktigaste händelserna i omvärlden och deras påverkan på Sverige och Öresundsregionen. Jag vill även rikta ett stort tack till våra partners och supporters för deras stöd, sade Monica Thomasson.
AKTUELLT
2024-10-14
VÄGSKÄL FÖR SVERIGE OCH VÄRLDEN?
Finns det skäl till oro för konjunkturåterhämtningen när senaste siffrorna visar på sämre utveckling än väntat i Sverige, Europa och Kina? Är Riksbanken i otakt med verkligheten och kom senaste räntesänkningen för sent och för lite?
Är det för mycket fokus på energisatsningarna i norra Sverige och för lite på södra delarna av landet där de flesta av industrierna och jobben finns? Finns det risk för industriell utarmning i Sverige och Öresundsregionen om de höga energipriserna består och hur kan regeringen skapa en långsiktig hållbar energipolitik?
Vem vinner presidentvalet i USA och vilka blir konsekvenserna av utgången?
Och hur ser framtiden ut för näringslivet och börsbolagen i Öresundsregionen?
MÖT FINANSPANELEN
Välkommen till ett högaktuellt kapitalmarknadsmöte om de viktigaste och svåraste ekonomiska och politiska utmaningarna i världen, Sverige och Öresundsregionen med Financial Meetings Øresunds FINANSPANELEN – ledande experter från våra partners och supporters!
TISDAG 5 NOVEMBER
HIGH COURT – MALMÖHUSVÄGEN 1 – MALMÖ
AKTUELLT
2024-06-03
FINANSPANELEN:
Positiva utsikter för svensk ekonomi,
men fortsatt geopolitiska risker
Fred? Status quo? Eller nya kriser?
Experterna i Financial Meetings Øresunds finanspanel är överens om att det överlag ser positivt ut för svensk ekonomi med vissa skillnader regionalt och branschvis. Men osäkerheten i vår omvärld lär fortsätta ett tag till, konstaterades på Financial Meetings Øresunds kapitalmarknadsmöte på High Court i Malmö på fredagen.
BILDSPEL - Fred? Status quo? Eller nya kriser? - 31 maj
Hur kommer Riksbankens första sänkning av styrräntan på åtta år att påverka svensk ekonomi? Finns det risk för bakslag för konjunkturen och börsutvecklingen? Blir det någon lösning på konflikten i Mellanöstern eller riskerar den att eskalera ytterligare? Finns det risk för en upptrappning mellan Kina och Taiwan? Får vi se något avgörande i Ukrainakriget? Kommer byggkonjunkturen att vara fortsatt tuff i år eller är det en vändning i sikte? Och vilka är Öresundsregionens största konjunkturella och strukturella utmaningar?
Många viktiga frågor sökte svar när Financial Meetings Øresunds FINANSPANELEN – ledande experter från våra partners och supporters – samlades på High Court i Malmö under fredagens kapitalmarknadsmöte för att kommentera de senaste och viktigaste händelserna i omvärlden och deras påverkan på Sverige och Öresundsregionen.
Troligen färre räntesänkningar än väntat
En fråga som diskuterades var hur snabbt och hur många gånger som världens centralbanker, inklusive Riksbanken, kommer att sänka sina styrräntor under resten av 2024.
- Ursprungligen trodde marknaden på flera mindre räntesänkningar under en viss tid i USA, men efter statistik som visat att den amerikanska ekonomin går bättre än väntat tror marknaden nu att det blir färre, säger Niklas Wellfelt, portföljförvaltare hos Ålandsbanken.
Även i Sverige väntas Riksbanken fortsätta sänka styrräntan. Men efter makrostatistik som visar att tillståndet för svensk ekonomi är något bättre än väntat, kan det precis som i USA bli färre räntesänkningar och vissa kan även dröja lite längre än vad marknaden tidigare förutspått.
Bra utsikter för svensk konjunktur
- Överlag ser det bra ut för svensk konjunktur under resten av 2024, men det finns naturligtvis skillnader regionalt och mellan olika branscher. Byggbranschen är ett exempel som har det tufft för närvarande, men som helhet är jag positivt inställd till den inhemska konjunkturutvecklingen, säger Pernilla Johansson, seniorekonom hos Swedbank.
Även Mikael Petersson, portföljförvaltare hos Coeli, är positivt inställd till den svenska ekonomin och till utvecklingen hos börsbolagen.
- Det ser bra ut för merparten av börsbolagen och många fortsätter att leverera stabila vinster. Men det finns naturligtvis en risk att stora händelser i vår omvärld omkullkastar den positiva utvecklingen. Som jag ser det överskuggar för närvarande geopolitiken den inhemska utvecklingen på risksidan, säger han.
Malmö och Lund fortsätter vara motorn
Øresundsinstituttet analyserar kontinuerligt den ekonomiska utvecklingen i Öresundsregionen på uppdrag av Sparbanksstiftelsen Finn. Senaste konjunkturrapporten visar flera skillnader mellan kommunerna i Skåne avseende konjunkturen där Malmö och Lund fortsätter att vara motorn i jobbtillväxten.
Enligt VD Johan Wessman har den starka utvecklingen för danska läkemedelsjätten Novo Nordisk även påverkat Life Science-branschen i Skåne.
- Novo Nordisk är i behov av ett stort antal ny personal inom flera områden, men framför allt personer med kompetens från Life Science. Detta har resulterat i att flera skånska bolag rapporterar om allt tuffare konkurrens om arbetskraften från Novo Nordisk då många lockas över till den danska sidan av Sundet, säger Wessman.
Wihlborgs: Fortfarande stabil hyresmarknad
Partner och börsnoterade Wihlborgs Fastigheter är det ledande fastighetsbolaget i Malmö, Lund och Helsingborg. Beståndets bokförda värde uppgår till cirka 56 miljarder kronor med ett årligt hyresvärde om 4,4 miljarder.
Den skakiga utvecklingen inom byggbranschen och hos branschkollegor har inte påverkat Wihlborgs negativt. Efterfrågan på kommersiella lokaler är en de tidigaste och viktigaste konjunkturmätarna.
- Vi ser fortfarande en stabil hyresmarknad med god efterfrågan hos våra hyresgäster. Vi har även genomfört stresstester som fallit väl ut, säger Andreas Ivarsson, projekt- och utvecklingschef hos Wihlborgs.
Fortsatt osäker omvärld
Ukrainakriget, konflikten i Mellanöstern, presidentvalet i USA, hotande handelskrig mellan USA/EU och Kina samt en säkerhetspolitisk upptrappning mellan Kina och Taiwan är för närvarande några av de största omvärldshoten enligt omvärldstrateg Henrik von Sydow från supporter Carnegie Investment Bank.
- Vårt huvudscenario är att osäkerheten i omvärlden lär fortsätta, men att det förhoppningsvis etableras någon form av dialog mellan parterna, inte minst mellan världens största ekonomier USA och Kina om det gäller införandet av olika handelshinder som tullar, säger han.
Lindab efterfrågar elåtgärder från regeringen
Börsnoterade ventilationsföretaget Lindabs VD Ola Ringdahl fanns på plats i publiken och efterfrågar åtgärder från regeringen när det gäller att få bukt med de höga energipriserna i södra Sverige.
- Det är en viktig fråga för oss i näringslivet att få mer rimliga energipriser och jag skulle gärna se mer konkreta förslag från regeringen inom detta område, poängterar Ringdahl.
Nytt danskt-svenskt skatteavtal 2025
Nyligen blev det klart med ett nytt skatteavtal mellan Danmark och Sverige som förväntas träda i kraft 2025. Det nya Öresundsavtalet syftar till att underlätta för pendlare och företag i regionen.
- Det nya avtalet är naturligtvis positivt för Öresundsregionen. Men jag vill även uppmärksamma att näringslivet och det offentliga i regionen kan göra mycket tillsammans för att höja beredskapen och därför är det viktigt att vi träffas i forum som detta, säger Skånes landshövding Anneli Hulthén som gästar Financial Meetings Øresund denna fredag.
Pontus Herin från Dagens Industri modererade dagens Finanspanel. Monica Thomasson, grundare Financial Meetings Øresund och CEO Thomasson Group, var dagens ciceron.
AKTUELLT
2024-05-08
FRED? STATUS QUO? ELLER NYA KRISER?
Kommer prognoserna kring sänkta räntor och lägre inflation att bli verklighet eller finns det risk för bakslag för konjunkturen och börsen?
Får vi se någon lösning på konflikten i Mellanöstern i närtid eller eskalerar den ytterligare? Blir det något avgörande i Ukrainakriget och vilka blir i så fall konsekvenserna för Sverige och resten av världen? Kommer byggkonjunkturen att vara fortsatt tuff och vilka investeringar i eftersatt infrastruktur och energiförsörjning krävs i Sverige och Öresundsregionen? 2024 är även året då halva världens befolkning går till val i bland annat USA, EU, Indien och eventuellt Storbritannien. Hur kommer utfallen av dessa val att påverka världspolitiken och finansmarknaden?
MÖT FINANSPANELEN
Välkommen till ett högaktuellt kapitalmarknadsmöte om utvecklingen på aktiemarknaden i världen, Sverige och Öresundsregionen 2024 med Financial Meetings Øresunds FINANSPANELEN – ledande experter från våra partners och supporters!
FREDAG 31 MAJ
HIGH COURT – MALMÖHUSVÄGEN 1 – MALMÖ
AKTUELLT
2024-02-16
Årets första Finanspanel tror på börsuppgång 2024
Tar börsen revansch 2024? var det högaktuella temat på Financial Meetings Øresunds fullsatta kapitalmarknadsmöte på High Court i Malmö på onsdagen. Finanspanelen var eniga om att börsåret 2024 slutar positivt med ränteutvecklingen och inflationen som osäkerhetsfaktorer. Nynoteringarna väntas öka igen under årets andra halva samtidigt som höstens amerikanska presidentval kan bjuda på flera överraskningar.
BILDSPEL - Tar börsen revansch 2024? - 14 februari
Vilka branscher och bolag i Sverige och Öresundsregionen kommer blir vinnare respektive förlorare i år? Vilka hot och möjligheter finns det i omvärlden som kan påverka börsutvecklingen? Hur stor påverkan kommer presidentvalet i USA att ha på den globala aktiemarknaden? Och blir 2024 året då noteringstorkan på Stockholmsbörsen äntligen tar slut?
Många viktiga frågor sökte svar när Financial Meetings Øresunds FINANSPANELEN – ledande experter från våra partners och supporters – samlades på High Court i Malmö under onsdagens kapitalmarknadsmöte för att ge sina svar om vad som kommer att hända på aktiemarknaden och i USA under 2024.
Wihlborgs rapporterar ökade hyresintäkter
Partner och börsnoterade Wihlborgs Fastigheter AB presenterade sin rapport för fjolårets sista kvartal dagen innan onsdagens kapitalmarknadsmöte. Resultatet visade på minskat förvaltningsresultat, men ökade hyresintäkter.
Wihlborgs är det ledande fastighetsbolaget i Malmö, Lund och Helsingborg. Fastigheternas bokförda värde uppgår till cirka 56 miljarder kronor med ett årligt hyresvärde om 4,3 miljarder.
Trots nuvarande turbulens i såväl världspolitiken som världsekonomin ser Wihlborgs CFO Arvid Liepe ljust på framtiden och fastighetsmarknaden.
-Pandemin och krigen i Ukraina och i Mellanöstern har naturligtvis skapat oro runt om i världen, men har ändå visat oss att världsekonomin har en förvånansvärt god förmåga att anpassa efter stora oönskade förändringar, sade han.
Finanspanelen: Börsen 2024 plus minst 10 procent
Fjolåret på Stockholmsbörsen avslutades starkt medan 2024 har inletts mer svajigt och osäkert. Finanspanelens båda aktieexperter tror dock på att året avslutas på plus, förutsatt att förväntade räntesänkningar blir av och att konjunkturen återhämtar sig.
-Inflationsutvecklingen kommer däremot att vara en osäkerhetsfaktor ett tag framöver. Men annars är jag positivt inställd till börsen och tror att vi kan landa på en uppgång på 10–15 procent när året summeras, sade equity strategist Robert Oldstrand från supporter Swedbank och lyfte fram börsen småbolag samt bank och fastigheter som exempel på sektorer som kan gå starkt på Stockholmsbörsen i år.
Head of Small Cap Research Sweden Carl Ragnerstam från supporter Nordea tror samtidigt på börsens kvalitetsbolag.
-Nolato och Lindab är två skånska börsbolag som jag tror på under 2024, men även fastighetssektorn, sade han.
Visst ökat intresse för börsintroduktion
Sedan rekordåret 2021 har antalet nyintroduktioner på Stockholmsbörsen minskat och senaste året har marknaden varit iskall. De senaste månaderna har dock ett visst ökat intresse för att kliva in på börsen märkts.
-Vi har märkt av en mer positiv ton i år jämfört med ifjol, men fortfarande råder viss osäkerhet på marknaden. Vi tror dock att det lossnar något under årets andra hälft och att 2025 har goda förutsättningar att bli ett bra år med flera nynoteringar. Samtidigt ska man komma ihåg att börsen fyller en viktig funktion med att säkerställa kapital till bolagen i svåra tider, sade Senior Vice President och Head of Listings Europe Adam Kostyál från partner Nasdaq
Nasdaq driver via Nasdaq Nordic börserna i Stockholm, Köpenhamn, Helsingfors, Reykjavik, Tallinn, Riga och Vilnius.
Carnegie ny FMØ-supporter
I samband med kapitalmarknadsmötet presenterades Carnegie Investment Bank AB som Financial Meetings Øresunds senaste supporter. Carnegie grundandes 1803 i Göteborg och är idag en av Nordens främsta finansiella rådgivare och kapitalförvaltare. Verksamheten omfattar aktiemäkleri, corporate finance och private banking.
Huvudkontoret finns i Stockholm med kontor i Malmö, Göteborg och Linköping samt i Köpenhamn, Oslo och Helsingfors. Carnegie har även kontor i London och New York. Antalet anställda inom koncernen uppgår till cirka 800.
-Vi har funnits i Malmö sedan 1986 och den lokala närvaron är viktig för oss. Vi är därför mycket glada för att delta i lokala nätverk i vår region och ser fram emot ett givande samarbete med Financial Meetings Øresund, sade Johan Persson, Head of Private Banking Carnegie södra Sverige.
USA: ”Valet ingen vill ha”
Kapitalmarknadsmötet avslutades med analys och diskussion om presidentvalet 2024 i USA och dess konsekvenser för Sverige och resten av världen med Chief Investment Officier och USA-experten Brian Cordischi från Carnegie. Valet mellan sittande president Joe Biden och utmanaren samt tidigare presidenten Donald Trump beskrivs av många i USA som ”valet ingen vill ha” då det finns utbredd skepsis mot båda kandidaterna, bland för deras höga ålder.
Enligt Brian Cordischi kan det bli flera överraskningar på vägen fram mot presidentvalvalet den 5 november i år.
-Hittills har Trump seglat fram i det republikanska primärvalet och leder för närvarande över Biden. Det har skapat oro hos demokraterna och det mycket väl bli förändringar i kandidaturerna om man inser att Biden inte kan slå Trump. Dels kan nuvarande ganska impopulära vice presidenten Kamala Harris bytas ut, dels kan Biden själv meddela att han drar sig ur att kandidera till omval, vilket hände i presidentvalet 1968. En annan gissning är att Michelle Obama lanseras som demokraternas kandidat om Biden drar sig ur. Mycket kan hända fram till valet, sade Brian Cordischi.
AKTUELLT
2024-02-05
Carnegie ny supporter i Financial Meetings Øresund
Carnegie Investment Bank blir ny supporter i Financial Meetings Øresund. Öresundsregionens ledande finansiella mötesplats förstärks därmed med en av Nordens äldsta och främsta finansiella rådgivare och kapitalförvaltare.
Carnegie Investment Bank grundandes 1803 i Göteborg och är idag en av Nordens främsta finansiella rådgivare och kapitalförvaltare. Verksamheten omfattar aktiemäkleri, corporate finance och private banking.
Huvudkontoret finns i Stockholm med kontor i Malmö, Göteborg och Linköping samt i Köpenhamn, Oslo och Helsingfors. Carnegie har även kontor i London och New York. Antalet anställda inom koncernen uppgår till cirka 800.
-Vi har funnits i Malmö sedan 1986 och den lokala närvaron är viktig för oss. Därför är vi extra glada för att delta i lokala nätverk i vår region och ser fram emot ett givande samarbete med Financial Meetings Øresund, Johan Persson, Head of Private Banking södra Sverige.
Carnegie har mångårig erfarenhet av att framgångsrikt sammanföra investerare med entreprenörer och företag för att skapa tillväxt som är hållbar för kunder, ägare och samhället i stort. Senaste åren har Carnegie fortsatt sin tillväxtresa med bland annat företagsförvärv och etablering av nya lokalkontor.
-Vi förvärvade Erik Penser Bank i slutet på 2023 och kommer fortsätta växa. Lokalt så vill jag passa på att lyfta vårt kontor I Helsingborg, som vi öppnade för två år sedan. Många andra aktörer stänger mötesplatser medan vi tror mycket på både fysiska möten och digitala möten, säger Johan Persson.
- Vi är mycket stolta att Carnegie anslutit sig som supporter och därmed förstärker vår grupp av ledande finansiella aktörer i Öresundsregionen. Carnegie är en av de mest erfarna rådgivarna och förvaltarna på finansmarknaden med en lång och framgångsrik historia. Tillsammans med deras breda kontaktnät kommer de att bidra till att utveckla Financial Meetings Øresund ytterligare, säger Monica Thomasson, grundare av Financial Meetings Øresund och VD Thomasson Group.
AKTUELLT
2024-01-29
Tar börsen revansch 2024?
Efter ett turbulent år rusade aktiemarknaderna i december ifjol och frågan är nu om börsuppgången blir mer varaktig under 2024. Vilka branscher och bolag i Sverige och Öresundsregionen kommer att bli vinnare respektive förlorare i år? Blir 2024 året då de på börsen hårt drabbade småbolagen tar revansch? Vilka hot och möjligheter finns det i omvärlden som kan påverka börsutvecklingen? Hur stor påverkan kommer presidentvalet i USA att ha på den globala aktiemarknaden? Och blir 2024 året då noteringstorkan på Stockholmsbörsen äntligen tar slut?
MÖT FINANSPANELEN
Välkommen till ett högaktuellt kapitalmarknadsmöte om utvecklingen på aktiemarknaden i världen, Sverige och Öresundsregionen 2024 med Financial Meetings Øresunds FINANSPANELEN – ledande experter från våra partners och supporters!
ONSDAG 14 FEBRUARI
HIGH COURT – MALMÖHUSVÄGEN 1 – MALMÖ
AKTUELLT
2023-12-19
Ljusning skymtar i mörk konjunktur
Ljus i mörk konjunktur? var det högaktuella temat på Financial Meetings Øresunds fullsatta lunchmöte på High Court i Malmö på måndagen. Några av landets ledande finansiella experter hade samlats för att diskutera vart konjunkturen och börsen är på väg inför 2024. Och visst finns det några ljusglimtar på den annars nuvarande mörka konjunkturhimlen. Men osäkerheten är fortfarande stor med risk för bakslag varnade Financial Meetings Øresunds Finanspanelen.
BILDSPEL - Ljusning skymtar i mörk konjunktur - 18 december
Vad händer med konjunkturen och börsen under 2024? Hur kommer det att gå för näringslivet och hushållen? Vilken påverkan kommer de pågående konflikterna i världen att ha på konjunkturen i Sverige och Öresundsregionen? Hur kommer bostads- och fastighetsmarknaden att utvecklas? Och vad händer med räntorna, inflationen och kronkursen?
Finanspanel med svenska och danska experter
Många viktiga frågor sökte svar när Financial Meetings Øresunds FINANSPANELEN – ledande experter från våra partners och supporters – samlades på High Court i Malmö för att ge sina svar om vad som kommer att hända under nästa år.
Chefsekonom Las Olsen från supporter Danske Bank är en av Nordens ledande chefsekonomer och haft den rollen i banken sedan 2015.
Under 2023 har Danmark lyckats bättre med att få ned inflationen än Sverige samtidigt som arbetsmarknaden varit starkare. Las Olsen menade dock att det överlag inte är så stor skillnad mellan utvecklingen för dansk och svensk ekonomi för närvarande.
-Även den danska ekonomin har påverkats negativt av främst den allt svagare internationella industrikonjunkturen. Sedan finns det förstås skillnader länderna emellan. Konjunkturen är just nu svårbedömd men vi är försiktigt optimistiska inför det nya året och tror på fallande räntor och inflation, sade Las Olsen.
Svenska hushåll håller uppe privatkonsumtionen
Privatekonom Anders Stenkrona från supporter Nordea är bankens nya privatekonom sedan augusti 2023. Han är doktor i finansiell ekonomi och en av Sveriges mest erfarna experter inom beteendeekonomi. Enligt Anders Stenkrona har svenska hushållen överraskat med att hålla uppe sin privatkonsumtion under 2022 men varnade för att fler kommer att märka av tuffare tider framöver.
-Många hushåll har dragit ned eller till och med slutat med sitt sparande för att unna sig en fortsatt ganska hög konsumtion. Men senaste tiden har vi märkt av en ökad oro hos folk inför framtiden i takt med de stigande priserna på allt som tillhör hushållet, sade Anders Stenkrona.
Senior makroekonom Pernilla Johansson från supporter Swedbank arbetar främst med prognoser av dansk och svensk ekonomi och fördjupade makroekonomiska analyser. Precis som Las Olsen är hon försiktigt optimistisk inför det nya året.
Amerikansk stark konjunktur överraskar
-Styrkan i den amerikanska konjunkturen har överraskat. Vi tror på en mjuklandning för svensk ekonomi med fallande inflation och räntor vilket skulle innebära en stor lättnad för hushållen och företagen, sade Pernilla Johansson.
Øresundsinstituttets VD Johan Wessman presenterade Sparbanken Skånes rapport Skånsk konjunktur. Bakom rapporten står Sparbanken Skåne i samarbete med sina ägarstiftelser och Øresundsinstituttet. Enligt Johan Wessman har konjunkturen på framför allt bostads- och fastighetsmarknaden utvecklats olika i olika delar av Skåne där Malmö och Lund påverkats mest negativt senaste tiden medan bland annat Kristianstad klarat sig bättre.
-När det gäller den generella utvecklingen för arbetslösheten ser vi dock samstämmighet och hittills i år har den ökat i 32 av länets 33 kommuner. Antalet konkurser ökar samtidigt mer än rikssnittet. Den svaga kronan har dock hjälpt handeln i Skåne något genom ett ökat antal shoppande danskar, sade Johan Wessman.
Fastighetsmarknaden har under året varit i fokus på finansmarknaden på grund av att ett antal fastighetsbolag drabbats av svårigheter, inte minst genom stora lån som nu förfaller inom närmaste tiden.
Wihlborgs står stadigt
CFO Arvid Liepe från partner och börsnoterade Wihlborgs Fastigheter AB är det ledande fastighetsbolaget i Malmö, Lund och Helsingborg. Fastigheternas bokförda värde uppgår till cirka 56 miljarder kronor med ett årligt hyresvärde om 4,3 miljarder.
Enligt Arvid Liepe har Wihlborgs hittills klarat av konjunkturnedgången bra och inte märkt av någon dramatisk skillnad på hyresmarknaden.
-Vissa processer kanske går lite långsammare än normalt men vi har fortfarande en god efterfrågan på våra lokaler med potential för hyreshöjningar, sade Arvid Liepe och öppnade även för nya förvärv om det dyker upp lämpliga objekt på marknaden.
Förvaltare Taner Pikdöken från supporter Atlant Fonder AB ansvarar för ränteförvaltningen hos fondbolaget med huvudkontor i Lund. Han har tidigare varit avvaktande till fastighetsmarknaden och varnat för risker med överbelåning och ökad skuldsättning i sektorn.
Fastighetsbolag problemtyngda när lån förfaller
-Vi har sett att det varit alltför lätt för vissa fastighetsbolag att få nya lån till förvärv. Nu drabbas flera av problem när lånen förfaller till betalning vilket orsakat stor oro på marknaden för branschen, sade Taner Pikdöken.
Förvaltare Henrik Milton från supporter Coeli ansvarar för förvaltningen av fonderna Coeli Global Select och Coeli Global Small Cap Select tillsammans med kollegan Andreas Brock. Coeli har på sistone återvänt till fastighetssektorn på börsen som investerare.
-Samtidigt som flera fastighetsbolag mycket riktigt drabbats av problem finns det fortfarande de som går bra med goda framtidsutsikter. Vi är framför allt positiva till bolag verksamma inom logistik och har också gjort investeringar i dessa senaste tiden, sade Henrik Milton.
High Court intar nyrenoverat Malmö Börshus
Mikael Strinnhed från High Court presenterade nya projektet Börshuset i Malmö som genomförs tillsammans med fastighetsägaren Wihlborgs. När den anrika fastigheten är färdigrenoverad kommer den bland annat att innehålla kontor med ett femtiotal rum, konferensanläggning och två restauranger.
-Detta kommer att bli en fantastisk mötesplats i Malmös bästa läge och vi är oerhört glada att vi fått möjlighet att genomföra satsningen tillsammans med Wihlborgs, sade Mikael Strinnhed.
Moderator för jubileumsfirandet var ekonomijournalist Pontus Herin från mediepartner Dagens Industri som genom åren modererat de flesta av Financial Meetings Øresunds arrangemang.
Monica Thomasson, grundare Financial Meetings Øresund och CEO Thomasson Group, var dagens ciceron.
-Ett stort tack till alla gäster och vår kompetenta Finanspanelen som gav oss så många kloka svar på så viktiga frågor för Sverige och Öresundsregionen. Jag vill även rikta ett stort tack till våra partners och supporters för deras stöd, sade Monica Thomasson.
AKTUELLT
2023-11-28
LJUS I MÖRK KONJUNKTUR?
Vad händer med konjunkturen och aktiemarknaden i Sverige och resten av världen? Finns det ljusglimtar i mörkret? Hur kommer det att gå för företagen, arbetslösheten och bostadsmarknaden? Får vi se en återhämtning på börsen och antalet nynoteringar? Vilka branscher och bolag blir vinnare respektive förlorare? Kommer konflikterna i världen och presidentvalet i USA att påverka konjunkturen i Sverige och Öresundsregionen? Och vad händer med räntorna, inflationen och kronkursen?
MÖT FINANSPANELEN
Det lackar mot jul och Financial Meetings Øresund tar tempen på konjunkturläget inför 2024. Möt ledande experter från våra partners och supporters i FINANSPANELEN – södra Sveriges vassaste framtidsspanare.
MÅNDAG 18 DECEMBER
HIGH COURT – MALMÖHUSVÄGEN 1 – MALMÖ
AKTUELLT
2023-04-21
ESS/MAX IV visade forskning i världsklass när Financial Meetings Øresund firade 10 år
I april 2013 startade Öresundsregionens ledande finansiella mötesplats. På torsdagen firade Financial Meetings Øresund tillsammans med partners och supporters tioårsjubileum på MAX IV och ESS i Lund. Det blev en fullspäckad förmiddag med inbjudna gäster och bolag som presenterade och diskuterade framtiden för Öresundsregionens och Sveriges två största vetenskapliga framtidsprojekt.
BILDSPEL - ESS/MAX IV - Forskning i världsklass - Financial Meetings Øresund firar 10 år! - 20 april
Drygt 3 000 besökare, 250 inbjudna gäster och bolag på hittills 45 event. På torsdagen firade Financial Meetings Øresund tio år som Öresundsregionens ledande finansiella mötesplats tillsammans med partners och supporters och inbjudna gäster.
ESS/MAX IV – forskning i världsklass var temat för livesända jubileumseventet på Brunnshög i Lund med stor publik på plats i ett av Öresundsregionens och Sveriges mest expansiva områden.
Monica Thomasson, grundare av Financial Meetings Øresund och CEO Thomasson Group, var dagens ciceron.
- Vi är mycket glada över att kunna fira vårt jubileum här på ESS och MAX IV som är de två största och viktigaste vetenskapliga framtidsprojekten för både regionen och landet”, inledde Monica Thomasson.
Moderator för jubileumsfirandet var ekonomijournalist PONTUS HERIN från mediepartner Dagens Industri som genom åren modererat de flesta av Financial Meetings Øresunds event.
ESS materialforskningsanläggning unik
Associate Professor & Senior Science Advisor Sindra Petersson Årsköld presenterade European Spallation Source (ESS) – en unik materialforskningsanläggning baserad på världens mest kraftfulla neutronkälla.
Enligt Sindra Petersson Årsköld öppnar ESS oändliga möjligheter för forskningsgenombrott inom områden som medicin, miljövetenskap, energi, material och transport. Tillsammans med MAX IV väntas ESS bilda ett viktigt nav i den europeiska forskningen i framtiden.
-Pandemin och dess restriktioner i omvärlden innebar att byggnationen av vissa delar av anläggningen blev försenad. Men nu är vi tillbaka enligt plan med stor framtidsoptimism, sade Sindra Petersson Årsköld.
Viktig roll i Alfa Lavals produktutveckling
Program Manager Magnus Fredriksson berättade om Alfa Laval och utvecklingsarbetet som bedrivs tillsammans med MAX IV. Som världsledande tillverkare av pumpar, ventiler, värmeväxlare och separatorer är materialforskning av yttersta vikt för bolaget.
-MAX IV och dess resurser har haft en viktig roll i vår produktutveckling. Framtiden för industrin i landet är att också bli bättre på att gemensamt utnyttja den kompetens och resurser som finns i forskningsanläggningar som MAX IV, sade Magnus Fredriksson.
En forskargrupp från Alfa Laval har använt strålröret MAXPEEM på MAX IV för att få ny och aldrig tidigare uppnådd förståelse av oxidskiktet på rostfritt stål. Kunskapen kommer att vara mycket nyttig för företagets fortsatta FoU-verksamhet.
MAX IV världens starkaste synkrotonljusanläggning
T f direktör och professor Olof Karis presenterade MAX IV – ett världsledande laboratorium för acceleratorfysik och fysik med hjälp av synkronljus. MAX IV i är idag världens ljusstarkaste synkrotonljusanläggning. Full utbyggd kommer anläggningen att ta emot drygt 2 000 forskare per år från Sverige och resten av världen.
-MAX IV och ESS-området är idag en av världens häftigaste platser när det gäller forskning. Det finns egentligen inga gränser för vad som kan uppnås här. Men vi måste även se till att kommunicera satsningarna på området centralt så att fler blir medvetna om dess fantastiska möjligheter. Då kan vi attrahera ännu fler företag och spetskompetens, sade Olof Karis.
CEO Ulrika Hallengren berättade om partner Wihlborgs Fastigheter AB och bolagets projekt på området . MAX IV invigdes 2016 och är Sveriges största infrastrukturprojekt inom forskning. Ulrika Hallengren var VD för Fastighets AB ML4, som ägs gemensamt av Peab och Wihlborgs, och ansvarade för byggprojektet.
Wihlborgs först på området
Wihlborgs har flera pågående projekt på området vid ESS och MAX IV och ser ljust på framtiden trots det nuvarande oroliga politiska och ekonomiska världsläget.
-Stabilitet är viktigt för oss som fastighetsbolag och det har vi hittills också uppnått. När det gäller områdena vid ESS och MAX IV är mycket nöjda med utvecklingen för våra projekt och ser stor framtidspotential. Detta är ett mycket viktigt område för oss, sade Ulrika Hallengren.
Fysiska mötet forskare emellan avgörande för utveckling
Presentationerna följdes av en spännande paneldiskussion. Hur kan näringslivet utnyttja kompetensen och faciliteterna vid MAX IV och ESS samt finansieringen? Vad kan MAX IV och ESS göra i framtiden? Och hur ska Öresundsregionens olika aktörer agera tillsammans för att säkerställa att de båda forskningsanläggningarna även i framtiden är världsledande var några frågor som diskuterades.
T f ansvarig ESS/MAX IV-kansliet vid Vetenskapsrådet, Tutti Johansson Falk, menade att det fysiska mötet forskare emellan spelar en avgörande roll för att utveckla såväl enskilda forskningsprojekt som anläggningarna i helhet.
-Det är mycket viktigt att det finns fysiska möjligheter i lokalerna att kunna mötas spontant och utbyta idéer och kontakter. På så vis kan man ta del av varandras erfarenheter och kunskaper och detta är något som man måste värna om, sade hon.
Viktigt med framgångsrik campusmiljö
Enligt Fredrik Melander, projektledare för Lunds universitet Samverkan, kommer det att bli viktigt i framtiden att skapa en campusmiljö på området där forskare, företag, universitet och studenter kan mötas naturligt och skapa nya kontaktytor.
-En viktig faktor i framtiden är att få till en framgångsrik miljö där människor trivs att verka i. Och ESS och MAX IV har alla möjligheter att bli framgångsrika även på detta område, sade han.
Externa företag har krav
Alfa Lavals Magnus Fredriksson varnade samtidigt för att forskningsanläggningarna inte helt anpassar sig efter externa företags krav.
-Att satsa på och behålla sin egen spetskompetens är det allra viktigaste och det som också lockar företag till samarbete. Det är inte någon som man får tumma på i framtiden, sade han.
I Wihlborgs nya byggnad SPACE, den första på Science Villageområdet, utbringades en skål för Financial Meetings Øresunds tio år. Därefter fick gästerna möjlighet till guidad rundtur på MAX IV och ESS.
JUBILEUM
2023-04-20
10-årsjubileum med Financial Meetings Øresund
2013 - 2023
* * * * *
ESS/MAX IV
FORSKNING I VÄRLDSKLASS
TORSDAG 20 APRIL
MÖLLEGÅRDEN – BRUNNSHÖG – LUND
Financial Meetings Øresund firar tioårsjubileum tillsammans med våra partners och supporters och du är varmt välkommen till en fullspäckad jubileumsförmiddag!
Vi blickar framåt med inbjudna gäster och bolag som presenterar och diskuterar Öresundsregionens största vetenskapliga framtidsprojekt – ESS och MAX IV – två av världens mest framstående forskningslaboratorier!
Hur arbetar dessa forskningslaboratorier ESS och MAX IV i världsklass? Hur långt har de kommit i sina forskningsprojekt och vad kan de göra i framtiden? Hur kan näringslivet utnyttja deras kompetens och faciliteter och även bidra till den forskning som fortfarande behöver finansiering? Och hur ska Öresundsregionens olika aktörer inom näringsliv, akademi och offentlighet agera tillsammans för att säkerställa ESS och MAX IV som världsledande även i framtiden?
AKTUELLT
2023-02-17
Energijättar vill se snabbare tillståndsprocess för kärnkraft och vindkraft
Sol, vind, vatten eller kärnkraft? Det var högaktuella temat för Financial Meetings Øresunds kapitalmarknadsmöte på High Court i Malmö på onsdagen med energijättarna Ørsted och Vattenfall. Inför mötet hade temat skapat livlig debatt i social media och det blev spännande intervjuer och paneldiskussioner om ett ämne som påverkar oss alla. En snabbare tillståndsprocess avseende utbyggnaden av kärnkraft och vindkraft var en åtgärd som deltagarna på frukostmötet efterfrågade.
BILDSPEL - Energijättar vill se snabbare tillståndsprocess för kärnkraft och vindkraft - 15 februari
Sverigechef Sebastian Hald Buhl inledde mötet på High Court i Malmö med att presentera börsnoterade Ørsted A/S – Danmarks största energibolag och världens största utvecklare av havsbaserad vindkraft. I januari i år ansökte Ørsted om tillstånd att bygga ytterligare fyra nya storskaliga havsvindparker i Sverige utöver två befintliga projekt.
Enligt Sebastian Hald Buhl finns det stor tillväxtpotential för vindkraft, inte minst havsbaserad, de närmaste åren.
Fosilfri energi fortsätter öka
-Vi ser stora möjligheter att växa i såväl Sverige som resten av Norden och på övriga marknader. Efterfrågan på fossilfri och billigare energi kommer att fortsätta att öka stadigt och därför behövs alla fossilfria energikällor för att tillgodose efterfrågan. Vi ser ingen motsättning mellan dessa, sade han.
Vattenfall är en av Europas största producenter och återförsäljare av el och värme och storägare av kärnkraft i Nordeuropa. Koncernen äger för närvarande tio reaktorer varav fem är i kommersiell drift.
Martin Darelius är sedan fem år tillbaka strategiansvarig på Vattenfalls affärsområde Generation, vilket inkluderar Vattenfalls all kärnkraft och vattenkraft. Enligt Martin Darelius har intresset och acceptansen för kärnkraft ökat rejält senaste tiden i takt med de skenande energipriserna.
Acceptans för kärnkraft
-Omsvängningen är enorm och vi möter ett ökat intresse av att bygga nya kärnkraftverk runt om i världen. Men vi måste bygga effektivare jämfört med idag och utnyttja stordriftsfördelar hos inte minst underleverantörer. Att bygga ett kärnkraftverk handlar om en tidshorisont på cirka 100 år, från bygget till att avfallet tas om hand. Dessutom behövs tillståndsprocessen gå snabbare i Sverige, sade han och pekade på bland annat Japan och Sydkorea som föredömen när det gäller en effektiv kärnkraftsutbyggnad.
Martin Darelius varnade dessutom för kompetensbrist inom branschen.
-Vi måste satsa på att både behålla och utveckla nuvarande kompetens samt hitta ny för att säkerställa en framgångsrik utbyggnad. Detta är en avgörande fråga, sade han.
Presentationerna av Ørsted och Vattenfall följdes av diskussion med Financial Meetings Øresunds FINANSPANELEN - experter från partners och supporters samt utomstående – om de viktigaste energifrågorna för Sverige och Öresundsregionen.
Svenska Kraftnät är ett statligt affärsverk som förvaltar svenska statens stamnät för elkraft och är systemansvarig myndighet för elförsörjningen i Sverige. Dessutom är Svenska Kraftnät landets elberedskapsmyndighet.
Alla energikällor behövs
Precis som Sebastian Hald Buhl och Martin Darelius menade Svenska Kraftnäts chefsstrateg Niclas Damsgaard att samtliga fossilfria energikällor kommer att behövas för att säkerställa energiförsörjningen till svenska företag och hushåll.
-Det kommer att behövas en mix av sol, vind, vatten och kärnkraft för att tillgodose det växande energibehovet i Sverige. Flera faktorer som exempelvis konflikter, hemflyttad produktion och digitaliseringen kommer att fortsätta driva denna utveckling, sade han.
Energianalytiker ELIN AKINCI är medgrundare av analysfirman ELS Analysis. Hon är expert när det gäller frågor inom energimarknaden och har arbetat inom energibranschen i Turkiet, Storbritannien, Sydkaukasien och Sverige.
Elin Akinci höll med övriga deltagare på frukostmötet att tillståndsprocessen när det gäller projekteringen av nya vindkraftparker och kärnkraftverk måste effektiviseras och gå snabbare.
Andra länder väljer tillståndsauktion
-Till skillnad mot Sverige har flera andra länder valt ett auktionsförfarande när det gäller tilldelningen av tillstånd. Kanske en metod även för Sverige. När det gäller energipriserna på den svenska marknaden tror jag att vi får fortsätta leva med en ganska så volatil utveckling med tidvis stor osäkerhet, sade hon.
Förvaltare Joel Etzler från supporter Coeli har mångårig erfarenhet av fondförvaltning. Tillsammans med kollegan Vidar Kalvoy startade hani februari hedgefonden Coeli Renewable Opportunities med fokus på energiomställningen.
Joel Etzler ser stora investeringsmöjligheter inom energibranschen den närmaste framtiden.
Stora investeringsmöjligheter i branschen
-Det finns många intressanta bolag som vi redan har investerat i och nya som vi tittar på, inte minst inom solenergi. För närvarande är vi mest intresserade av bolag inom solenergi, vindkraft och vattenkraft och lite mer försiktigt inställda till kärnkraft som investering, sade han.
Moderator var ekonomijournalist Pontus Herin från mediepartner Dagens Industri.
Monica Thomasson, grundare Financial Meetings Øresund och CEO Thomasson Group, var ciceron under onsdagens kapitalmarknadsmöte i Malmö.
- Energi är ett ämne som berör oss alla och det blev mycket intressanta intervjuer och en spännande paneldiskussion om några av de viktigaste framtidsfrågorna för Sverige och regionen. Jag vill även rikta ett stort tack till våra partners och supporters för deras expertis och stöd som bidrog till ett lyckat möte, sade Monica Thomasson.
FMØ firar 10 år!
Den 20 april i år firar Financial Meetings Øresund tioårsjubileum. Firandet kommer att ske på ESS/MAX IV med Science Village i Lund med inbjudna gäster och ett nytt högaktuellt ämne för Öresundsregionen. I samband med onsdagens kapitalmarknadsmöte presenterade CFO Arvid Liepe från partner Wihlborgs det pågående Science Village-projektet i stadsdelen Brunnshög i nordöstra Lund.
-Det blir fantastiskt att fira vårt tioårsjubileum i detta för Lund och regionen viktiga projekt. En första inbjudan går ut inom kort och vi ser fram emot en spännande dag, sade Monica Thomasson.
KAPITALMARKNADSMÖTE
2023-02-15
SOL, VIND, VATTEN ELLER KÄRNKRAFT?
Möt FINANSPANELEN med energibranschens experter i Malmö 15 februari
Hur ska Sverige långsiktigt klara energiförsörjningen till företag och hushåll?
Vilka energikällor ska vi satsa på? Vilka beslut och satsningar på kort och lång sikt vill näringslivet i Sverige och Öresundsregionen se från regeringen? Krävs det en bredare satsning på betydligt fler energikällor än regeringens fokus på kärnkraft? Hur ska fler svenska institutionella investerare lockas att investera i energibranschen och hur ska Sverige och Öresundsregionen behålla sin världsledande position inom branschen?
Välkommen till ett högaktuellt kapitalmarknadsmöte med ledande aktörer inom energibranschen om hur Sverige och Öresundsregionen ska säkerställa en långsiktig energiförsörjning - frågan som är helt avgörande för landets och regionens konkurrenskraft och utveckling!
Dessa deltar vid vårt möte SOL,VIND, VATTEN ELLER KÄRNKRAFT? den 15 februari i Malmö:
Sverigechef SEBASTIAN HALD BUHL, Ørsted A/S
Technical Adviser Strategy and Innovation, MARTIN DARELIUS, Vattenfall AB
Chefsstrateg NICLAS DAMSGAARD, Svenska Kraftnät.
Energianalytiker ELIN AKINCI, medgrundare av analysfirman ELS Analysis
Förvaltare JOEL ETZLER från supporter Coeli. Tillsammans med kollegan Vidar Kalvoy startar Joel Etzler i februari hedgefonden Coeli Renewable Opportunities med fokus på energiomställningen
Aktuellt
2022-10-12
Stora och svåra utmaningar väntar nya regeringen
i en turbulent värld
Valet avgjort. Vad händer nu? Det var högaktuella temat för Financial Meetings Øresunds lunchmöte i Malmö på onsdagen med mediepartner Dagens Industris politiske redaktör PM Nilsson. Det blev en spännande och livfull intervju och diskussion med en av landets mest kända ledarskribenter om de största utmaningar som väntar nya regeringen. Dessutom gav experter från partners och supporters sin syn på turbulenta världsläget och hur det påverkar Sverige och Öresundsregionen.
BILDSPEL - Stora och svåra utmaningar väntar nya regeringen i en turbulent värld - 12 oktober
Ulf Kristersson bad på onsdagsförmiddagen talmannen om att få ett par extra dagar för att regeringsförhandla. M-ledaren bedömer att han kommer kunna presentera ett regeringsunderlag fredagen 14 oktober och att en statsministeromröstning kan ske måndagen 17 oktober. Mycket osäkerhet återstår alltså innan Sverige får en ny regering.
Direkt efter beskedet på den fullsatta presskonferensen i Stockholm kommenterade mediepartner Dagens Industris politiska redaktör PM NILSSON, på plats i riksdagshuset, konsekvenserna live till den församlade Financial Meetings-publiken på High Court, Stortorget 11, i Malmö.
SD och L har mycket att förlora vid oenighet
-Beskedet var inte helt oväntat med tanke på de uppgifter som sipprat ut från de förhandlande partierna senaste dagarna. Jag tror dock att man kommer att bli överens så småningom eftersom både sverigedemokraterna och liberalerna har mycket att förlora om det fortsätter att vara oense och därmed försvårar regeringsbildningen, sade PM Nilsson som inte kunde delta fysiskt på lunchmötet i Malmö utan istället fick prioritera nyhetsbevakningen för DI i samband med onsdagens presskonferens i Stockholm.
Dagens Industris ledarredaktion har sedan tidigare tagit ställning för en högerregering där sverigedemokraterna ingår, något som mött kritik från flera håll. PM Nilsson försvarar dock ställningstagandet.
PM Nilsson tror på normalisering
-Vi tog ställning av flera anledningar. En var det faktum att vi haft en högermajoritet i riksdagen senaste åren och att vi därför bör ha en högerregering som speglar detta. En annan anledning var att dessa partier driver en mer näringslivsvänlig politik inom frågor som skatter, energifrågan samt handelspolitik, sade han.
PM Nilsson tror även på en normalisering hos övriga politiska partier och intressegrupper när det gäller förhållandet till sverigedemokraterna - likt den som skedde i exempelvis Danmark för några år sedan.
Fackförbund går högerut
-Motståndet inom den socialdemokratiska rörelsen har brutit samman på sistone. Bara under senaste veckan har vi sett fackförbund, som traditionellt alltid stått socialdemokraterna nära, nu meddelat att man kommer att söka kontakt med sverigedemokraterna och föra fram sina medlemmars intressen. Jag tror vi får se mer sådant närmaste tiden och att partiet därför kommer att normaliseras och behandlas mer som övriga riksdagspartier, sade han.
Intervjun med PM Nilsson följdes av diskussion med Financial Meetings Øresunds FINANSPANELEN - experter från partners och supporters – om de viktigaste framtidsfrågorna för Öresundsregionen.
Svenskt Näringsliv ser tre orosmoln i Öresund
Näringslivet i Sverige och Öresundsregionen står inför stora utmaningar kommande året, inte minst med tanke på de höga energipriserna och annalkande lågkonjunktur. Johan Dalén tillträdde som ny regionchef för Svenskt Näringsliv i Skåne i maj i år och ser flera orosmoln på himlen.
-Det är framför allt tre saker som oroar mig. För det första energiförsörjningen och osäkerheten kring denna. För det andra risken för handelshinder, något som skulle påverka särskilt det skånska näringslivet negativt, och till sist kompetensförsörjningen. Vi måste bli bättre att matcha efterfrågan på arbetskraft och tillgången, sade Johan Dalén.
Inte sunt att låna pengar gratis
Arvid Liepe är CFO hos partner Wihlborgs som är den dominerande aktören på fastighetsmarknaden i regionen. Enligt Wihlborgs råder det fortfarande stark efterfrågan på kommersiella lokaler och bolaget har också levererat starka kvartalsrapporter hittills i år. Fastighetssektorn har dock hamnat i fokus på Stockholmsbörsen under året på grund av de stigande räntorna.
-Vi står starka och har ännu inte märkt av någon minskad efterfrågan på nya lokaler eller att minskad sådan från våra befintliga kunder. Men självklart följer vi utvecklingen på räntemarknaden mycket noga. Jag tror dock att det inte är sunt för ekonomin som helhet att det är gratis att låna pengar, något som det i princip varit senaste åren, sade Arvid Liepe.
Två procent inflationstak orealistiskt
Taner Pikdöken arbetar som förvaltare med inriktning mot räntor hos Financial Meetings Øresunds senaste supporter Atlant Fonder. Han tror att det blir svårt att pressa tillbaka inflationstakten till två procent.
-Det målet blir alltmer orealistiskt. Det kommer att bli en dragkamp mellan centralbankerna som vill fortsätta höja sina styrräntor för att få ned inflationen och regeringar som vill stimulera ekonomin på olika sätt. Jag tror att det är mer realistiskt att räkna med en inflation på 3-4 procent, sade Taner Pikdöken.
Önskan om fredlig lösning
Paneldeltagarna var överens om att en fredlig lösning på pågående Ukrainakriget skulle få stor positiv påverkan på den ekonomiska utvecklingen och att protektionism och gränshinder måste undvikas till varje pris. Dessutom ansåg man att energiförsörjningen måste lösas långsiktigt med en kombination av energikällor där det både finns plats för kärnkraft och vindkraft.
Moderator var ekonomijournalist PONTUS HERIN från mediepartner Dagens Industri
MONICA THOMASSON, grundare Financial Meetings Øresund och CEO Thomasson Group, var ciceron under onsdagens lunchmöte
-Fantastiskt roligt att vi kunde arrangera detta möte i Malmö med en av landets mest välkända ledarskribenter som direktrapporterade från riksdagshuset i Stockholm. Det blev en mycket intressant intervju och paneldiskussion om ett högaktuellt ämne och några av de viktigaste framtidsfrågorna för Sverige och regionen. Jag vill även rikta ett stort tack till våra partners och supporters för deras expertis och stöd, sade Monica Thomasson.
KAPITALMARKNADSMÖTE
2022-10-12
Möt PM Nilsson
Valet avgjort. Vad händer nu?
På kort tid har de ekonomiska utsikterna kastats om i Sverige med hög inflation, energikris och prischocker. Vilka blir den nya regeringens största utmaningar kommande året? Vilka politiska frågor kan orsaka störst oenighet inom regeringen och med oppositionen? Vilka politiska åtgärder krävs för att mildra effekterna av en lågkonjunktur i Sverige och Öresundsregionen? Kan det osäkra ekonomiska och geopolitiska läget resultera i att Sverige får en samlingsregering över blockgränsen? Och vilka blir konsekvenserna av högerpartiernas seger i Italien för Sverige och EU?
Välkommen till ett lunchmöte med politisk redaktör PM NILSSON från vår mediepartner DAGENS INDUSTRI om det politiska läget i Sverige och de största framtida utmaningarna för den nya regeringen.
Aktuellt
2022-04-27
Ett nytt kallt krig?
Ledande experter om Ukrainakrigets följder
”Kalla kriget igen?” var högaktuellt tema för Financial Meetings Øresunds livesända kapitalmarknadsfrukost i Malmö på onsdagsmorgonen 27 april. Ledande Rysslandskännare och experter från Financial Meetings Øresunds partners och supporters gav sin syn på turbulenta världsläget kring Ukrainakriget och hur det påverkar Sverige och Öresundsregionen.
Till livesändningen
BILDSPEL - Kalla kriget igen - 27 april
Det har nu gått drygt två månader sedan Rysslands invasion av Ukraina. Kriget har fått stora konsekvenser för världspolitiken, näringslivet och hushållen. Rysslands invasion av Ukraina har kastat Sverige, Europa och resten av världen in i den allvarligaste säkerhetspolitiska krisen sedan Kalla krigets dagar.
Vad händer i Ryssland och kommer Putin att överleva politiskt? Vilka blir effekterna av det nya säkerhetspolitiska läget för näringslivet, handeln och börsbolagen de kommande åren? Och kan Europa ersätta den ryska olje- och gasimporten med nya leverantörer och energikällor?
Många viktiga ödesfrågor skulle diskuteras med FINANSPANELEN och inbjudna Rysslandskännare under moderator och ekonomijournalist Pontus Herins ledning från mediepartner DAGENS INDUSTRI. En spänd förväntan fanns hos publiken vid Financial Meetings Øresunds livesända kapitalmarknadsfrukost på High Court i Malmö.
Återskapa ett stort och mäktigt Ryssland?
Inga Näslund, Olof Palme International Center, är Palmecentrets expert på Östeuropa, inklusive Ryssland, Ukraina och Belarus. Hon har i många år arbetat med internationella frågor och följer dagligen den politiska utvecklingen i Ryssland och Ukraina.
Hon tror att ett avgörande skäl till Rysslands invasion är president Vladimir Putins gamla drömmar om att återskapa ett stort och mäktigt Ryssland från forna tider
Invasionen ingen slump
- Detta är något som han planerat mycket länge och invasionen av Ukraina är därför ingen slump. Hans bakgrund i KGB har naturligtvis spelat stor roll i dessa drömmar, säger hon.
Bo Petersson är professor i statsvetenskap vid Malmö universitet och IMER vid institutionen för Globala politiska studier (GPS). Hans specialområden inkluderar samtida rysk politik. Han delar Inga Näslunds syn på att storryska drömmar haft stor betydelse vid Putins beslut att invadera Ukraina.
Aggressiv utrikespolitik
- Dessutom har Putin mycket stort stöd för sin aggressiva utrikespolitik hos ryska befolkningen. Många delar hans dröm om att återupprätta ett stort och mäktigt Ryssland, vilket han också motiverar invasionen av Ukraina med, säger Bo Petersson.
Partner Fredrik Svensson, Mannheimer Swartling Advokatbyrå, har varit ansvarig för Mannheimer Swartling i Moskva i många år. Advokatbyrån har haft kontor i Moskva sedan 1990, men har nu beslutat att stänga det kontoret på grund av Ukrainakriget och dess internationella konsekvenser för Ryssland.
Mannheimer Swartling stänger Moskvakontor
- Det har blivit omöjligt för oss att vara kvar i Moskva och vi har därför beslutat att stänga ned kontoret. Personligen är jag förvånad att Putin beslutade att invadera Ukraina. Jag trodde att USA:s och Västeuropas enande front skulle avskräcka honom. Men han har tydligen planer på att återupprätta något av ett tsarvälde, säger Fredrik Svensson.
Både Bo Petersson och Fredrik Svensson svarar ja på frågan om de tycker att Sverige ska gå med i Nato. Inga Näslund är mer diplomatisk i sitt svar.
- Hade jag fått frågan innan Rysslands invasion av Ukraina hade jag sagt nej. Nu tror jag att statsminister Magdalena Andersson kommer att fatta ett beslut som är rätt för Sverige och landets säkerhet, säger hon.
Kraftigt stigande energipriser och fortsatt komponentbrist
Redan innan Ukrainakrigets utbrott rådde oroligheter på världens finans- och råvarumarknader, något nu förvärrats ytterligare med bland annat kraftigt stigande energipriser får såväl näringsliv som hushåll. Dessutom fortsätter komponentbristen inom tillverkningsindustrin samtidigt som fraktpriserna ökat ytterligare.
Nederman Group är en världsledande leverantör och utvecklare av produkter och lösningar inom miljöteknik. Koncernen är noterad på Nasdaq Stockholm och har cirka 2 200 anställda i drygt 50 länder. Huvudkontoret finns i Helsingborg.
Nya affärer med Ryssland kräver krigsslut och ny politisk ledning
VD och koncernchef Sven Kristensson tror att komponentbristen och de höga fraktpriserna kommer att fortsätta närmaste framtiden.
- Vi har lyckats hantera dessa faktorer bra, men för andra företag är det redan tufft med risk för att bli ännu tuffare. När det gäller att åter göra affärer med Ryssland krävs det förutom ett slut på Ukrainakriget en ny politisk ledning med ny politik, säger han.
Global huggsexa om råvaror
Senioranalytiker Jörgen Kennemar, Swedbank, arbetar bland annat med att följa och analysera råvaruprisutvecklingen på världsmarknaden. Han tror att turbulensen på råvarumarknaden kan fortsätta i år med stora prisrörelser och en global huggsexa om råvarorna.
- Samtidigt har inflationen stigit till de högsta nivåerna på trettio år i Sverige. Centralbankerna, inklusive Sveriges, lär därför komma med flera räntehöjningar under året för att försöka stävja den och det blir en tuff uppgift, säger han.
Fulla orderböcker, men svårt att leverera
Senioranalytiker Polntus Sellberg, Danske Bank, har mångårig erfarenhet av bransch- och bolagsanalyser och följer bland annat den konjunkturkänsliga retailsektorn och dess globala och snabbväxande e-handel. Han tror branschen står inför stora utmaningar under 2022.
- Man ska också komma ihåg att det går mycket bra för många branscher med fulla orderböcker, men de har svårt att leverera på grund av komponentbrist. Exempelvis bilhandeln har fullt med beställningar men har problem med att kunna leverera i tid till kunderna, sade han.
Atlant Fonder ny FMØ-supporter
I samband med onsdagens kapitalmarknadsfrukost presenterades Atlant Fonder som ny supporter i Financial Meetings Øresund. Atlant Fonder är ett fristående fondbolag grundat 2006 som driver aktiv förvaltning av fem alternativa investeringsfonder, två företagsobligationsfonder och två aktiefonder. Företaget har nio medarbetare med kontor i Lund, Stockholm och Sälen.
- Personligen har jag varit med på Financial Meetings Øresunds aktiviteter ända från starten och alltid känt att aktiviteterna varit inspirerande och givande på många sätt. Atlant Fonder har huvudkontor i Lund och när vi nu går in som supporter ser jag fram emot att få ut än mer av det intressanta nätverket kring finansmötesplatsen, säger Michael Ekelund, VD och medgrundare av Atlant Fonder.
Monica Thomasson, grundare Financial Meetings Øresund och CEO Thomasson Group välkomnade Atlant Fonder som ny supporter.
- Vi ser fram emot ett framgångsrikt samarbete med Michael Ekelund och hans team. Deras erfarenhet och nätverk blir ett värdefullt bidrag till vår verksamhet tillsammans med övriga supporters och partners, säger hon.
Atlant Fonder blir den nionde supportern i Financial Meetings Øresund tillsammans med Swedbank, Handelsbanken, Ålandsbanken, Nordea, Danske Bank, Sparbanksstiftelsen Finn, Coeli och Sven Hagströmer.
Partners är Nasdaq, Deloitte, Mannheimer Swartling och Wihlborgs samt Dagens Industri som mediepartner.
KAPITALMARKNADSMÖTE – LIVESÄNDNING
2022-04-27
Kalla kriget igen?
Rysslands invasion av Ukraina har kastat Sverige, Europa och resten av världen in i den allvarligaste säkerhetspolitiska krisen sedan Kalla krigets dagar. Vilka blir de mer långsiktiga konsekvenserna för Sverige, EU och USA? Vad händer i Ryssland och kommer Putin att överleva politiskt? Vilka blir effekterna av det nya säkerhetspolitiska läget för näringslivet, handeln och börsbolagen de kommande åren? Vad hände med konjunkturen? Kommer inflationen att förvärras ytterligare på grund av kriget? Och kan Europa ersätta den ryska olje- och gasimporten med nya leverantörer och energikällor?
Välkommen till vårens viktiga livesända kapitalmarknadsfrukost och paneldiskussion med Financial Meetings Øresunds FINANSPANELEN – experter från våra partners och supporters samt externa ledande experter – om kriget i Ukraina och dess påverkan på internationella säkerhetsläget, konjunkturen och finansmarknaden!
Aktuellt
2021-09-24
Stormig omvärld men positiv framtidssyn
”Navigera i geopolitisk storm?” var högaktuella temat för livesända Financial Quick i Malmö på fredagsmorgonen 24 september. Experter från Financial Meetings Øresunds partners och supporters gav sin syn på turbulenta världsläget och hur det påverkar Sverige och Öresundsregionen. Det blev en spänstig och spännande presentation av seniorekonom Klas Eklunds senaste omvärldsanalys med efterföljande paneldiskussion.
Till sändningen
BILDSPEL från FINANCIAL QUICK 24 september
Nuvarande geopolitiska läget är mer osäkert än på länge med flera parallellt pågående kriser inom klimatet och säkerhetspolitiken samt osäkerheten inom tillverkning, distribution, pandemin och senaste tidens turbulens på finansmarknaderna. Finns det risk för att den allt allvarligare komponentbristen och skenande fraktpriser tar död på konjunkturen? Hur påverkar senaste ekonomiska och politiska utvecklingen i Kina resten av världen? Och vilka är Sveriges och Öresundsregionens framtida största utmaningar?
Många viktiga ödesfrågor diskuterades under moderator och ekonomijournalist Pontus Herins ledning från mediepartner Dagens Industri, i Financial Meetings Øresunds lokaler vid Stortorget 11 High Court i Malmö. En coronabegränsad och förväntansfull publik var på plats på fredagsmorgonen för att lyssna på vad experterna tror om framtiden.
Senior Economist Klas Eklund från partner Mannheimer Swartling presenterade sin nya omvärldsbevakning med fokus på senaste tidens geopolitiska händelser.
Kina räddar småspararnas pengar – inte Evergrande
Första frågan handlade om krisen i kinesiska fastighetsjätten Evergrande och dess konsekvenser för världsekonomin.
-Jag tror inte att vi får uppleva något liknande som under Lehman-kraschen. Kinesiska staten kommer låta bolagsledningen betala för konsekvenserna och rädda småspararnas pengar för att sända tydliga signaler, sade Klas Eklund.
Svensk höjd reproränta före 2024?
När det gäller utvecklingen för svensk ekonomi tror Klas Eklund att Riksbanken tvingas höja reporäntan tidigare än 2024 som man aviserat.
-Det är knappast någon på finansmarknaden som tror på en nollränta fram till 2024, utan vi kommer sannolikt att få se en räntehöjning betydligt tidigare än så, sade han.
Klas Eklund tror även på en tilltagande omstrukturering av finansmarknaderna och efterlyser en kraftfullare och mer långsiktig satsning på infrastrukturen i Sverige med fokus på ökad elektrifiering.
Finanspanel med supporters finansexpertis
Dessutom följde livesänd diskussion med Financial Meetings Øresunds FINANSPANELEN med experter från partners och supporters. Det blev en högintressant och spännande paneldiskussion kring de viktigaste framtidsfrågorna för Sverige och Öresundsregionen.
Seniorekonom Pernilla Johansson, Swedbank, arbetar med prognoser av dansk och svensk ekonomi och fördjupade makroekonomiska analyser. Enligt henne har Öresundsregionen klarat sig bättre än de flesta övriga delar av Sverige och Norden och i Danmark märks till och med arbetskraftsbrist i vissa branscher.
Tydlig återhämtning i Öresundsregionen
-I regionen och även i övriga Sverige ser vi en tydlig återhämtning inom tjänstesektorn just nu. Det sker nu även en viss återhämning i resebranschen som konsekvens att de lättade coronarestriktionerna, sade hon.
Fondförvaltare Henrik Milton, Coeli, förvaltar aktiefonden Coeli Global Select som investerar i ett trettiotal högkvalitativa bolag. Enligt honom kommer konkurrensen om halvledare inom industrin att vara fortsatt hög.
Hitta mest pålitliga leverantörer i fokus
Sannolikt kommer vi få se att industrin flyttar fokus från att hitta de billigaste tillverkarna av halvledare till de mest pålitliga vad gäller leveranser framöver. Senaste tiden har vi ju sett hur viktigt det är leveranserna fungerar och sker i tid, sade Henrik Milton.
Head of Emerging Markets Lisa Synning, Handelsbanken Asset Management, har lång erfarenhet av de globala tillväxtmarknaderna och är topprankad i brittiska Citywires årliga förvaltarundersökning. Hon var med på länk från Stockholm för att ge sin syn på utvecklingen på tillväxtmarknaderna. Precis som Klas Eklund trodde hon inte på att turbulensen kring kinesiska Evergrande kommer att utlösa en ny finanskris liknande Lehman Brothers.
Indien blir attraktivt
-Men vi får sannolikt se ett ökat inflöde av kapital till tillväxtmarknaderna närmaste framtiden. Indien börjar se allt mer attraktivt och spännande ut, sade Lisa Synning.
Monica Thomasson, grundare Financial Meetings Øresund och CEO Thomasson Group, var ciceron för fredagens livesända Financial Quick.
Äntligen publik på plats!
-Fantastiskt roligt att vi kunde genomföra denna livesändning med publik på plats med kort varsel och med ett minst sagt högaktuellt tema. Ett stort tack till våra partners och supporters för deras expertis och stöd! Jag vill även rikta ett tack till våra leverantörer. Nu arbetar vi för fullt med nästa arrangemang, säger Monica Thomasson.
LIVESÄNDNING
2021-09-24
NAVIGERA I GEOPOLITISK STORM?
Det geopolitiska läget är mer osäkert än på årtionden med flera pågående kriser och konflikter inom klimatet, säkerhetspolitiken, tillverkning och distribution samt pandemin. Hur ska ekonomisk tillväxt och hållbart klimat kombineras? Vilka är de största världspolitiska utmaningarna efter USA och dess allierades uttåg från Afghanistan, tillsammans med Brexit och ökade spänningar med Kina? Finns det risk för att den allt allvarligare komponentbristen och skenande fraktpriser dödar konjunkturen? Vilka är Sveriges och Öresundsregionens största framtida utmaningar just nu? Och har det hårda debattläget kring pandemin långsiktigt skadat integrationen i regionen?
Välkommen till Financial Meetings Øresunds livesända FINANCIAL QUICK
om de viktigaste ödesfrågorna kring det geopolitiska läget och framtiden för Sverige och Öresundsregionen!
Aktuellt
2021-07-19
Financial Meetings tillbaka med börsnotering och publik under Nordea Open i Båstad
Resa kapital i Coronatid? var temat för Financial Meetings Øresunds kapitalmarknadsmöte i Båstad under Nordea Open. Öresundsregionens ledande finansiella mötesplats var tillbaka med publik på plats och för första gången i Båstad. Ett maxat möte med såväl livesänd noteringsceremoni som spännande paneldiskussion om vad som krävs för att framgångsrikt resa kapital under coronatider.
Till sändningen
BILDSPEL från kapitalmarknadsmötet 15 juli
Ett soligt Båstad visade sig från sin bästa sida när både Nordea Open och Financial Meetings Øresund var tillbaka den 15 juli med kapitalmarknadsmötet RESA KAPITAL I CORONATID? med noteringsceremoni av Malmöbolaget PILA PHARMA. Värdar var Financial Meetings Øresunds partner Nasdaq och supporter Nordea.
För många bolag och entreprenörer är det en tuff utmaning att resa kapital, inte minst under pågående coronapandemi. Frågor som vad som krävs för att attrahera kapital, hur bolag hittar rätt investerare och hur bolag framgångsrikt genomför en lyckad börsintroduktion under nuvarande utmanande förhållanden diskuterades. Dessutom en diskussion om betydelsen av jämställda bolagsledningar och styrelser.
Pila Pharma till Stockholmsbörsens First North
Ett bolag som lyckats med att resa kapital under coronatider är läkemedelsbolaget Pila Pharma som gjorde debut på Nasdaq First North Market 15 juli i samband med Financial Meetings Øresunds livesända noteringsceremoni på Hotel Skansen i Båstad. Samtidigt som börsnoteringen tar bolaget in 35 miljoner kronor i en nyemission. Kapitalet ska användas till fortsatta studier för att ta fram en typ av medicin mot diabetes typ 2.
Pila Pharma har utvecklat ett innovativt diabetesläkemedel i tablettform med en verkningsmekanism som skiljer sig från befintliga diabetesläkemedel på marknaden. CEO Dorte X. Gram är Pila Pharmas grundare och största ägare, men även forskaren bakom upptäckten som den nya diabetesmedicinen bygger på. Hon var på plats i Båstad för att ringa i börsklockan under noteringsceremonin och presentera bolaget samt delta i paneldiskussionen.
-Det känns spännande att nu vara ett börsbolag efter den fantastiska resa som Pila Pharma gjort. Ett stort tack till personal och alla andra som gjort detta möjligt, sade Dorte X. Gram.
Annika Winsth: ”Risk för överhettning i svensk ekonomi”
Nordeas chefsekonom Annika Winsth intervjuades och deltog även i efterföljande paneldiskussion. Sveriges ekonomi går för närvarande mycket starkt med överhettningstendenser men det finns flera varningstecken på himlen, enligt Annika Winsth.
- I den bästa av världar går vi mot en mjuklandning. Men Kina har börjat strama åt samtidigt som fraktkostnaderna ökat markant på sistone, faktorer som riskerar att dämpa världskonjunkturen. Dessutom har framtida tillgång och utveckling för energipriserna blivit ett orosmoment för näringslivet.
Kapitalmarknadsmötet bjöd även på en spännande diskussion om vad som krävs för att framgångsrikt attrahera investerare och resa kapital i dagens utmanande och snabbt föränderliga miljö.
Smile incubators CEO Ebba Fåhraeus påpekade att det som flera undersökningar visar är det fortfarande oftast är lättare för män än kvinnor att resa kapital.
Life Science har fler kvinnor än män som grundare och ägare
-Life Science, som också är vår huvudbransch, skiljer sig dock från hur det ser ut generellt då flera bolag har grundats och leds av kvinnor. Men det behövs definitivt göras mer för att få kapitaltillgången mer jämlik, sade hon.
Senaste året har det varit ett rekordstarkt inflöde av nya bolag till Nasdaqs olika handelsplatser och listor, inte minst från Öresundsregionen. Enligt Nasdaq är trycket fortsatt starkt med ett stort antal bolag som ivrigt väntar på att börsnoteras.
Stort antal bolag i pipeline för börsnotering på Nasdaq
- Vi har ett stort antal bolag i pipeline i olika stadier med planer på börsnotering närmaste framtiden. Dessutom märker vi ett ökat utländskt intresse av att notera sig i Sverige. Förutom danska bolag har även tyska bolag visat intresse, sade Rebecka Wulfing, Manager PR & Public Affairs, Nasdaq.
Ekonomijournalist Pontus Herin från Financial Meetings Øresunds mediepartner Dagens Industri skötte bolagsutfrågningen och ledde diskussionen.
Monica Thomasson, grundare av Financial Meetings Øresund och CEO Thomasson Group, var ciceron för kapitalmarknadsmötet i Båstad.
-Vi är oerhört glada över att vara tillbaka igen med våra kapitalmarknadsmötet med publik på plats om än begränsad. Dessutom för första gången i Båstad och med börsnotering av ett spännande bolag som Pila Pharma. Ett stort tack till värdarna Nasdaq och Nordea som hjälpt oss att genomföra eventet under Nordea Open! Ett stort tack även till övriga partners och supporters för ert stöd. Nu jobbar vi vidare för fullt med nya spännande kapitalmarknadsmöten!
Gåva till AllBright
Istället för sedvanliga bokpresenter till paneldeltagarna valde Financial Meetings Øresund denna gång att skänka ett belopp till Stiftelsen AllBright som verkar för jämställdhet och meritokrati i näringslivet. Stiftelsen är grundand av Financial Meetings Øresunds supporter Sven Hagströmer.
Följ oss och se kapitalmarknadsmötet i Båstad i sin helhet på www.financialmeetings.se/live.
Aktuellt
2020-12-03
FMØ startar FINANCIAL REPORT
Nu erbjuder FMØ börsbolag att presentera kvartalsrapporter eller andra presentationer i direktsändning på plats i vår studio i Malmö.
Varje bolag bestämmer längden på presentationen, men vi rekommenderar från 5 till max 15 minuter. Därefter ställer moderator tillsammans med tittarna frågor, via chatt eller live via skärm.
Moderator är en ekonomijournalist eller aktieanalytiker.
Allt livesänds via Financial Meetings Øresunds webbplats. Inspelningen publiceras därefter på Financial Meeting Øresunds digitala plattformar samt även på bolagets plattformar om det önskas.
Studion är byggd och klar att använda direkt och ligger lättillgängligt i Malmö.
Intresserad att synas på Financial Meetings Øresund med er bokslutskommuniké redan i jan-feb 2021 eller kvartalsrapport i april? Hör av er så hittar vi ett koncept som passar just ert bolag!
Financial Meetings Øresund
+46 40 611 93 30, meeting@financialmeetings.se
Monica Thomasson, VD
+46 706 40 86 14, monica.thomasson@thomassongroup.se
Niclas Ericson, Senior Consultant
+46 738 37 85 14, niclas.ericson@thomassongroup.se
Aktuellt
2020-10-09
Omstart av Öresund med fullmatad kapitalmarknadsfrukost
Artikel Dagens Industri – 9 oktober 2020
RESTART ÖRESUND var temat för Financial Meetings Øresunds direktsända kapitalmarknadsfrukost från finansmötesplatsens lokaler vid Stortorget i Malmö. Det blev en fullmatad fredagsmorgon med bolagspresentationer, öppning av Stockholmsbörsen samt premiär av sydsvenska FINANSPANELEN med två paneldiskussioner om hur Sverige och Öresundsregionen ska omstartas under pågående Coronapandemi.
Ekonomijournalist Pontus Herin, Dagens Industri, var morgonens moderator medan CEO Monica Thomasson, Thomasson Group och grundare av Financial Meetings Øresund, var programledare för kapitalmarknadsfrukosten.
OptiFreeze lanserar ny affärsmodell
Morgonens första direktsända bolagspresentation var OptiFreeze AB med CEO Ulf Hagman. Lundabolaget gjorde debut på Nasdaq First North Growth Market 15 maj i år och är resultatet av mångårig forskning vid institutionen för livsmedelsteknik, Lunds universitet.
OptiFreeze patenterade teknik förlänger hållbarheten på snittblommor, blomstersticklingar och andra plantor samt på grönsaker, frukt och bär med bibehållen smak, form och textur genom hela nedfrysnings- och upptiningsprocessen.
På fredagsmorgonen släppte bolaget nyheten om att man omarbetat sin affärsmodell och nu är redo för kommersiell utrullning av sin tekniska utrustning till kunder och samarbetspartners. Intäkter från den första maskinen beräknas komma under årets fjärde kvartal.
- Vi har nu nått ett kommersiellt läge för snittblommor och är redo för utrullning av utrustningen. Jag ser med stor entusiasm fram emot nästa fas och framför allt att vi kommer igång med ett riktigt kassaflöde under de kommande månaderna, sade OptiFreeze CEO Ulf Hagman
Aegirbio fortsätter förvärvsresan
Även morgonens andra bolagspresentation kom från ett Lundabolag som listades på Nasdaq First North Growth Market 26 juni i år. Aegirbio AB är ett bioteknikbolag som utvecklar och kommersialiserar tester för att effektivisera doseringen av biologiska läkemedel. Tekniken har även potential för utveckling av antikroppstester för fastställning av immunitet mot såväl bakterier som SARS-CoV-2, viruset som orsakar Covid-19.
Senaste månaderna har Aegirbio förvärvat flera bolag som Viraspec och dotterbolaget Thyrolytics. Enligt CEO Martin Linde kommer Aegirbio fortsätta sin förvärvsresa.
- Vi möter ett stort intresse för vår teknik från flera olika håll i kölvattnet av Covid-19 och har också intensifierat utvecklingen av tester för viruset, sade han.
Börsöppning med klockringning
Än en gång öppnades handeln på Stockholmsbörsen från Malmö tillsammans med Financial Meetings Øresunds partner Nasdaq. OptiFreeze CEO Ulf Hagman och Aegirbios CEO Martin Linde ringde tillsammans i börsklockan och öppnade fredagshandeln på Stockholmsbörsen.
Premiär för sydsvenska FINANSPANELEN
Fredagens direktsända kapitalmarknadsfrukost var även premiär för Financial Meetings Øresunds nya diskussionsforum FINANSPANELEN. Experter från partners och supporters diskuterade hur Sverige och Öresundsregionen ska omstartas samtidigt som Coronapandemin fortfarande pågår.
I första panelen deltog Pernilla Johansson, seniorekonom Swedbank, Maria Ekelund, partner och kontorschef Malmö, Arvid Liepe, CFO Wihlborgs och Anders Hansson, sparansvarig hos Sparbanken Skåne.
Enligt paneldeltagarna har Öresundsregionen hittills klarat sig något bättre än riket i övrigt på grund av viktiga näringar som lantbruk och livsmedelsbranschen. Läget i svensk ekonomi för närvarande gör det gynnsamt att satsa på utbildning och infrastruktur och bygga fler förbindelser över Öresund, enligt panelen.
Morgonens andra paneldiskussion fokuserade på läget på finansmarknaden och framtiden för börsintroduktioner. Deltagare var Madeleine Rydberger, partner Mannheimer Swartling, Niklas Holmberg, noteringsansvarig Nasdaq Sverige, Daniel Råvik, Ålandsbanken Private Banking, Jakob Ohlsson, kapitalförvaltare hos Handelsbanken och Mikael Petersson, hedgefondförvaltare Coeli Wealth Management.
Paneldeltagarna var överens om att den snabba och kraftiga återhämtningen på Stockholmsbörsen kom något som en överraskning. Det fanns också en positiv syn på framtida börsutvecklingen för Stockholmsbörsens kvalitetsbolag. Panelen trodde också att det kommer fortsätta vara bra fart på nyintroduktioner till Stockholmsbörsen olika listor, inklusive skånska bolag.
Lansering av FINANCIAL REPORT för kvartalsrapporter
I samband med fredagens kapitalmarknadsfrukost lanserade Financial Meetings Øresund FINANCIAL REPORT – en ny tjänst där Öresundsregionens börsbolag kan rapportera eller berätta om övriga nyheter i direktsändning från en studio i Malmö.
- Vi är mycket glada att kunna lansera detta koncept. Financial Report är ett effektivt sätt för regionens börsbolag att snabbt nå ut till en bred publik när det gäller kvartalsrapportering eller andra viktiga händelser, sade Monica Thomasson, CEO Thomasson Group och grundare av Financial Meetings Øresund.
LIVESÄNDNING
2020-10-09
RESTART ÖRESUND
Hur ska Sveriges och Öresundsregionens ekonomi startas om samtidigt som Coronapandemin fortfarande pågår? Vilka politiska åtgärder krävs för att får fart på näringslivet och jobben? Är en snabbare omställning till en grönare ekonomi lösningen? Kan Sverige och Öresundsregionen bygga sig ur krisen och hur ser framtiden ut för finansmarknaden och börsen?
Välkommen att följa Financial Meetings Øresunds direktsända kapitalmarknadsfrukost fredag 9 oktober med bolagspresentationer, öppning av dagens börshandel och premiär för nya FINANSPANELEN
från vår studio på Stortorget 11 i Malmö!
Aktuellt
2020-01-27
Händelserikt första kapitalmarknadsmöte
på nya 2020-decenniet
Bildspel från arrangemanget
Artikel i Dagens Industri - 27 januari 2020
Spännande paneldiskussion om hur börsbolagen och investerarna ska hantera klimatförändringarna, oron för konjunkturen och världspolitiska läget. Läget för nyintroduktioner på Stockholmsbörsen och öppning av börshandeln. Ett nytt mediesamarbete med Nordens största affärstidning och ny supporter. Det var några av händelserna på Financial Meetings Øresunds första och fullmatade kapitalmarknadsfrukost på nya 2020-decenniet.
Hållbart bolag garanterar hållbar investering? var temat och frågeställningen för Financial Meetings Øresunds första kapitalmarknadsfrukost för året och nya 2020-decenniet på Clarion Hotel & Congress Malmö Live på måndagen. Värd för frukostmötet var partner Nasdaq Nordic.
Börsklockan på plats i Malmö
Än en gång öppnades Stockholmsbörsens handel från Malmö Live med ringning i börsklockan. Den här gången blev det Lotta Edling, publicistisk utvecklingsdirektör Bonnier News, och Pär Davidsson, VD Coeli Wealth Management, som tillsammans med Håkan Sjögren, noteringsansvarig Nasdaq Stockholm, som startade börshandeln.
Ekonomijournalist Pontus Herin, Dagens Industri, och Emma Ihre, Head of Sustainability Mannheimer Swartling. var morgonens moderatorer medan CEO Monica Thomasson, Thomasson Group och grundare av Financial Meetings Øresund, var programledare för kapitalmarknadsfrukosten.
Dagens Industri mediepartner till FMØ
I samband med frukostmötet presenterades officiellt det nya mediesamarbetet mellan Dagens Industri, HD-Sydsvenskan Näringsliv och Financial Meetings Øresund.
- Vi är mycket glada över att inleda ett samarbete med Financial Meetings Øresund här i regionen och ser verkligen fram emot att få utveckla detta framöver, säger Lotta Edling, publicistiskt utvecklingsdirektör Bonnier News.
Även Pia Rehnquist, chefredaktör HD-Sydsvenskan, ser fram emot samarbetet och berättade om tidningens näringslivsbevakning i regionen.
Dessutom presenterades Financial Meetings Øresunds senaste supporter – kapitalförvaltaren Coeli.
Coeli ny supporter
- För oss är det oerhört spännande att bli ny supporter och stödja Financial Meetings Øresund som är en fantastisk mötesplats för inte minst näringslivet och finansiella aktörer som oss. Vi ser fram emot samarbetet och hoppas kunna bidra till det med vår kunskap och vårt nätverk, sade Pär Davidsson, VD Coeli Wealth Management.
Senaste året har antalet nyintroduktioner på Nasdaqs olika listor minskat i takt med ökad osäkerhet för konjunkturen, världspolitiken och klimatförändringar. Men enligt Nasdaqs Håkan Sjögren står flera bolag redo att noteras under årets första halvår.
Minskad noteringsosäkerhet
- Det fanns en ganska utbredd osäkerhet på marknaden ifjol, vilket hämmade noteringsviljan något. Men nu verkar denna osäkerhet minskat och vi har flera bolag med planer på att börsnoteras under första halvåret, särskilt inom branscherna fastighet, cleantech och life science. Stockholmsbörsen kommer därmed även i fortsättningen att vara en mycket attraktiv plats för nya börsbolag, sade Håkan Sjögren.
Ett bolag som noterades på Nasdaq Stockholm ifjol var Ascelia Pharma. CFO Kristian Boros, även delaktig i introduktionen av danske DONG Energy, delade med av sin erfarenhet av hur man genomför en lyckas börsintroduktion.
Större investerare underlättar
- Lyckas man få med en större och välkänd investerare, som en AP-fond, underlättar det oerhört mycket för att få med övriga investerare och bli uppmärksammad i media. Sedan är det viktigt att kunna uppvisa konkreta resultat inom åtminstone något område, inte minst om man som oss är verksam inom Life Science-branschen, sade han.
Klimatförändringarna och dess påverkan på börsbolagen och investerarnas beslut samt konjunkturläget var högaktuella frågor vid paneldiskussionen. Paneldeltagarna var ense om att världsekonomin står inför stora framtida utmaningar där klimatförändringarna tillhör de allra största.
Enligt Nordeas chefekonom Annika Winsth borde politikerna kritisera finansmarknaden mindre när det gäller att ställa krav på näringslivet att minska sin klimatpåverkan.
Tuffare bevilja företagslån till smutsig verksamhet
- Politikerna verkar inte förstått vad som hänt på finansmarknaden. Senaste fem åren har kraven från investerarna ökat rejält och de kommer att bli ännu tuffare framöver, exempelvis när det gäller att bevilja företagslån. Det blir mycket tufft i framtiden att få nya investeringar och nya lån om din verksamhet samtidigt är smutsig, sade hon.
Ulrika Hasselgren, Global Head of Sustainability & Impact Investment, Danske Bank, delade Annika Winsths uppfattning.
Hållbarhet livsviktiga frågor för bolag
- Idag finns det inte ett enda bolag som inte diskuterar hållbarhetsfrågor. Detta är livsviktiga frågor varje bolag måste förhålla sig till och vi som investerare måst ta hänsyn till i samband med våra investeringsbeslut, sade hon.
Även Ulrika Renstad, Business Development Listings Nordic, Nasdaq, trodde att kraven på bolagen att minska sin klimatpåverkan och att redovisa denna blir ännu hårdare närmaste åren.
Stor utmaning för många bolag med rätt data
- Absolut. Därför blir det samtidigt även viktigt för såväl börsbolagen som investerarna att ha tillgång till rätt data och redovisa denna på ett korrekt sätt. Det blir en stor utmaning för många av aktörerna, sade hon.
Enligt Annika Winsth finns det en risk att Donald Trump kommer försöka genomföra hård europeiska biltullar närmaste framtiden, något som riskerar att slå hårt mot den svenska och europeiska konjunkturen.
Corona liten påverkan
- När det gäller de ekonomiska effekterna av coronaviruset tror jag att de blir relativt begränsade då liknande händelser hittills haft liten påverkan på världskonjunkturen, sade hon.
Financial Meetings Øresund arrangerade även tillsammans med experter från våra partners Nasdaq, Deloitte, Mannheimer Swartling och Thomasson Group 50 minutes IPO-Workshopen ”Företaget på Börsen” i samband med måndagens kapitalmarknadsfrukostmöte på Malmö Live. Hur genomför man framgångsrikt en IPO, vilka är de största utmaningarna vid en notering eller listbyte och vad avgör tidpunkten för en IPO var några frågor som diskuterades.
Aktuellt
2020-01-16
FMØ startar mediesamarbete med Dagens Industri
Nordens största och ledande affärstidning Dagens Industri blir från januari 2020 FMØs mediepartner.
I samband med kapitalmarknadsmötet ”Hållbart bolag garanterar hållbar investering?” 27 januari på Malmö Live lanseras provstarten av detta nya mediesamarbete. LOTTA EDLING, publicistisk utvecklingsdirektör Bonnier News och tidigare chefredaktör Dagens Industri, berättar den morgonen mer om nya samarbetet med Öresundsregionens ledande finansiella mötesplats samt framtidens möjligheter
och utmaningar för affärsmedia.
Arrangemang
2020-01-27
HÅLLBART BOLAG GARANTERAR
HÅLLBAR INVESTERING?
Vi står inför flera stora globala hållbarhetsutmaningar där näringslivet och kapitalmarknaden spelar en avgörande roll för att minska klimatpåverkan. Men vilket extra värde ger det för börsbolagen att investera i hållbarhetsarbete? Hur värderar finansmarknaden bolag som investerar i och redovisar sitt hållbarhetsarbete? Och vilka krav och trender när det gäller hållbarhetsfrågor väntar börsbolagen och investerarna i framtiden?
Workshop
2020-01-27
BLIR 2020 ÅRET DITT BOLAG GÅR TILL BÖRSEN?
– 50 MINUTES - IPO WORKSHOP
MÅNDAG 27 JANUARI – MALMÖ LIVE
Hur går en börsnotering till? Vilka är de största utmaningarna vid en notering eller listbyte? Vad avgör när det är rätt tid för en notering? Blir valet av noteringsplats mer eller mindre viktigt i framtiden?
Under en 50 minuters mini-IPO-workshop presenterar rådgivare från Nasdaq, Deloitte och Mannheimer Swartling de viktigaste punkterna inför en börsnotering eller ett listbyte.
Ta del av experternas kunskap och tips för en framgångsrik börsnotering
och få snabba svar på dina frågor!
Noteringsansvarig HÅKAN SJÖGREN, Nasdaq Stockholmsbörsen
Partner SOFIA SCHÖN, Deloitte
Partner MADELEINE RYDBERGER, Mannheimer Swartling Advokatbyrå
Pressmeddelande
2019-12-13
Coeli ny supporter i Financial Meetings Øresund
Coeli blir ny supporter i Financial Meetings Øresund. Den snabbväxande kapitalförvaltaren är därmed den senaste finansiella aktören som stödjer Öresundsregionens ledande finansiella mötesplats.
Coeli är en svensk kapitalförvaltare som förvaltar cirka 20 miljarder kronor för sina kunder och vänder sig till både företag och privatpersoner samt till professionella investerare. Kunderna finns runt om i hela världen.
Coeli har funnits sedan 1994 och har idag cirka 85 anställda och finns representerade med kontor i Stockholm, Göteborg, Malmö, Helsingborg, Uppsala och Örebro. Förvaltarteamen specialiserar sig på aktivt förvaltade fonder inom aktier, räntor, hedge, fastigheter och private equity. I Malmö är Coeli representerat inom både Wealth Management samt lokala fondförvaltare och analytiker inom tre olika strategier; Frontier Markets fond, europeisk aktiehedgefond och Global aktiefond.
- Som en etablerad aktör i Malmö känns det som en självklarhet att vara med i Öresunds ledande mötesplats inom finans och vi är väldigt glada att bli tillfrågade. Genom att vi på Coeli har valt att växa vår kapitalförvaltning i Malmö kan vi bidra till mötesplatsen inom många olika områden med vår stora och unika lokala kompetens inom aktieanalys och förvaltning. Vi om någon vet att det finns mycket kompetens i regionen och vill gärna bidra till att stärka Öresundsregionens finansmarknad, säger VD Pär Davisson, Coeli Wealth Management.
Coeli sluter därmed upp tillsammans med Danske Bank, Ålandsbanken, Handelsbanken, Nordea, Swedbank och Sparbanken Skåne samt finansmannen Sven Hagströmer och stödjer Öresundsregionens ledande finansmötesplats i samarbetsnivån ”Supporters”.
Financial Meetings Øresunds partners Nasdaq, Deloitte, Wihlborgs, Mannheimer Swartling samt Thomasson Group hälsar Coeli varmt välkomna som supporters.
- Vi hälsar Coeli varmt välkomna som nya supporters och ser fram emot ett framgångsrikt samarbete! Sedan starten för snart sju år sedan har Financial Meetings Øresund utvecklats till den ledande finansmötesplatsen i Öresundsregionen där börsbolagen kan möta investerare, analytiker och media. Att ytterligare en ledande finansiell aktör valt att stödja oss är ett styrkebesked för såväl oss som Öresundsregionen, säger Monica Thomasson, CEO Thomasson Group samt initiativtagare till Financial Meetings Øresund.
Financial Meetings Øresund är en finansiell mötesplats, en arena, med intressanta finansiella arrangemang för och med Öresundsbolag, marknadsanalytiker, investerare och media. Arenan ska attrahera både noterade och icke-noterade bolag i Öresundsregionen. Planen är återkommande kapitalmarknadsmöten och teman utformade för Öresundsbolag, marknadsanalytiker, investerare och media. Här erbjuds Öresundsbolag möjlighet att enskilt eller tillsammans med andra bolag presentera sig på arenans frukostmöten, luncher eller temadagar.
För mer information kontakta:
Pär Davisson, VD Coeli Wealth Management, 0730-222 338, par.davidsson@coeli.se
Monica Thomasson, VD, 0706-40 86 14, monica.thomasson@thomassongroup.se
Niclas Ericson, Seniorkonsult, 073-837 85 14, niclas.ericson@thomassongroup.se
Aktuellt
2019-05-28
Succépremiär för nya Financial Quick med Beijer Group
Bildspel från arrangemanget
Financial Meetings Øresund lanserade på tisdagen nya formatet Financial Quick med teknikkoncernen Beijer Group AB som presenterande bolag. Det blev en koncentrerat och högintressant kapitalmarknadslunch med efterföljande paneldiskussion om några av Sveriges viktigaste framtidsfrågor.
SMART SVENSK INDUSTRI 4.0 var temat när Financial Meetings Øresund lanserade nya formatet FINANCIAL QUICK på tisdagen i finansmötesplatsens nya lokaler på Stortorget 11 High Court i Malmö. Lokalerna var fullsatta med näringslivsföreträdare, investerare, media och andra ledande beslutsfattare som kommit för att höra hur långt svensk industri kommit när det gäller den fjärde industriella revolutionen – Industri 4.0 – och hur företagen kan öka sin konkurrenskraft med hjälp av smart industri.
Teknikkoncernen och noterade Beijer Group AB presenterande sin verksamhet och deltog i paneldiskussionen om framtidens möjligheter och utmaningar för svenska företag i den fjärde industriella revolutionen.
Financial Quick ett komplement
Financial Quick är ett komplement till Financial Meetings Øresunds stora kapitalmarknadsmöten. Syftet med Financial Quick är att tillsammans med presenterande bolag snabbt och fokuserat lyfta aktuella frågor på agendan här och nu samtidigt som inbjudna gäster serveras en lättare lunch.
- Allt fler börsbolag har frågat om de kan göra enskilda presentationer eller kvartalsrapporteringar hos oss och vi är mycket stolta att ha Beijer Group som första bolag hos Financial Quick. Koncentrerat, tight, snabbt och med kort framförhållning i vår lounge på Stortorget High Court är Financial Quick ett helt nytt format för Öresundsbolagen, säger Monica Thomasson, CEO Thomasson Group och grundare av Financial Meetings Øresund.
CEO Per Samuelsson presenterande Beijer Group – en högteknologisk innovatör aktiv inom smart automation och nätverk som genomgått en omfattande omvandling sedan 2016. Beijer Group har en central roll när det gäller automatisering och digitalisering och dess öppna programvara och hårdvara hjälper kunderna att optimera processer och skapa tillförlitlig samt säker kommunikation.
Stark tillväxt för Beijer Group-koncernen
Koncernen Beijer Group, där Beijer Electronics, Westermo och Korenix ingår, har haft en stark tillväxt senaste åren och omsatte cirka 1,4 miljarder kronor 2018. Beijer Group är noterat på Nasdaq Stockholm Small Cap och huvudkontoret finns i Malmö.
I den efterföljande paneldiskussionen deltog förutom Beijer Groups Per Samuelsson även fondförvaltaren Henrik Nyblom, Swedbank Robur Ny Teknik, och Carina Centrén, regionchef för Svenskt Näringsliv Skåne och Blekinge.
Henrik Nyblom ny chef för Swedbank Robur Ny Teknik
Swedbank Robur Ny Teknik är en viktig storägare i ett flertal svenska spelutvecklingsbolag och teknikbolag överlag. Henrik Nyblom tillträdde som ansvarig förvaltare för fonden den 2 maj i år och deltagandet på Financial Quick var hans första offentliga framträdande i den nya rollen där han bl.a. berättade om hur en av norra Europas ledande teknikfonder arbetar med att hitta attraktiva investeringar.
Carina Centrén tillträdde som regionchef för Svenskt Näringsliv vid årsskiftet och berättade om de utmaningar som främst små- och medelstora företag står inför när det gäller övergången till en allt mer automatiserad och digitaliserad produktion.
Erik Olausson, tidigare chefredaktör nyhetsbyrån Rapidus, intervjuade Beijer Groups CEO Per Samuelsson, medan Niclas Ericson, seniorkonsult Thomasson Group, ledde paneldiskussionen. Monica Thomasson, CEO Thomasson Group var dagens ciceron.
Premiär - FINANCIAL QUICK
2019-05-28
SMART SVENSK INDUSTRI 4.0
Att digitalisera och automatisera industrin ger effektivare produktion, kortare ledtider och högre kvalitet. Men hur långt har svensk industri kommit när det gäller den fjärde industriella revolutionen – Industri 4.0? Hur kan små- och medelstora företag öka sin konkurrenskraft med hjälp av smart industri?Hur ska smart industri bidra till att göra investeringar i svensk industri mer attraktiva och hur står sig Öresundsregionen i den globala konkurrensen?
Aktuellt
2019-04-25
Financial Meetings lanserar nytt koncept för börsbolagen vid jubileumsfirande i nya lokaler
Bildspel från invigningen och arrangemanget
Financial Meetings Øresund firade sex år som Öresundsregionens ledande finansiella mötesplats i nya lokaler på Stortorget High Court i Malmö. I samband med mini-kapitalmarknadsmötet på torsdagen om framtidens arbetsmiljö lanserades även ett nytt koncept för börsbolag som vill rapportera eller genomföra bolagspresentationer.
KREATIV ARBETSMILJÖ KRAV FÖR TILLVÄXT? var temat på torsdagens välbesökta mini-kapitalmarknadsmöte när Financial Meetings Øresund firade sex år i nya lokaler på Stortorget High Court i Malmö. Hur möter fastighetsbranschen den växande trenden med kontorshotell, co-working och flexibilitet? Hur viktigt är kreativa arbetsmiljöer för att skapa framgångsrika företag i Öresundsregionen och vilka krav kommer hyresgästerna att ställa i framtiden var några frågor som diskuterades.
CEO MARIA STRINNHED OCH MIKAEL STRINNHED, ägare och grundare av konferenskonceptet High Court, deltog i diskussionen om framtidens arbetsmiljö. Efter renoveringen av Hovrättens tidigare lokaler vid kanalen öppnade High Court 2013 i fastigheten. I januari 2019 expanderade verksamheten till nyrenoverade fastigheten vid Stortorget 11 med Financial Meetings Øresund som första hyresgäst.
CEO SUSANNE RIKARDSSON, Fastighetsägarna Syd, berättade om fastighetsutvecklingen i regionen och vilka framtida utmaningar som branschorganisationens cirka 2 000 medlemmar står inför.
Dessutom deltog MAGNUS PROCHÉUS, regionchef Wihlborgs samt KASIA LJUNGBERG och LENNART WESTERLUND från Stena Fastigheter, ägare av fastigheten där Stortorget High Court huserar.
MONICA THOMASSON, grundare Financial Meetings Øresund och CEO Thomasson Group, var ciceron för min-kapitalmarknadsmötet och diskussionen tillsammans med Senior Consultant NICLAS ERICSON, Thomasson Group.
I samband med jubileumsfirandet och kapitalmarknadsmötet presenterande Financial Meetings Øresund ett nytt koncept för Öresundsregionens börsbolag som vill rapportera eller genomföra bolagspresentationer inför investerare, analytiker, media och andra målgrupper.
- Dagens event blev startskottet för ett helt nytt koncept där vi i samarbete med Stortorget High Court erbjuder börsbolagen att rapportera eller genomföra bolagspresentationer i dessa fantastiska, nyrenoverade och centralt belägna lokaler. Detta erbjudande blir ett mycket attraktivt komplement till våra större kapitalmarknadsmöten och övriga aktiviteter, säger Monica Thomasson.
Arrangemang/Invigning
2019-04-25
KREATIV ARBETSMILJÖ KRAV FÖR TILLVÄXT?
Hur möter fastighetsbranschen den växande trenden kring kontorshotell, co-working och flexibilitet? Vilka krav kommer hyresgästerna att ställa på framtidens kontor när det gäller service, design och inredning samt miljöaspekten? Hur viktigt är kreativa arbetsmiljöer för att bidra till framgångsrika företag och tillväxt i Öresundsregionen och vilken fastighetsutveckling planeras i regionen?
Aktuellt
2018-11-19
Skånes två senaste tillskott på storbolagslistan fortsätter sin internationella expansion
Bildspel från minglet och arrangemanget
Film från kapitalmarknadsfrukosten
Beijer Ref och Nolato har gjort hela resan till Stockholmsbörsens storbolagslista och på fredagen berättade bolagen om sina framtidsplaner på Financial Meetings Øresunds kapitalmarknadsfrukost i Malmö. Skånes två senaste tillskott på Large Cap satsar båda på fortsatt internationell expansion trots en allt osäkrare omvärld.
På Financial Meetings Øresunds fullsatta och direktsända kapitalmarknadsfrukost SPIKRAK TILLVÄXT MED HJÄLP AV BÖRSEN? på Clarion Hotel & Congress Malmö Live under fredagsmorgonen presenterades Skånes två senaste tillskott på Stockholmsbörsens storbolagslista – Beijer Ref och Nolato – och det blev även en spännande paneldiskussion kring frågor om styrelsearbete och de krav som ställs på styrelseledamöterna i framför allt noterade bolag.
Bolagen öppnade dagens börshandel
Dessutom öppnades fredagshandeln på Stockholmsbörsen från Malmö Live med ringning i börsklockan av CEOs från Beijer Ref och Nolato. Det är nu tredje gången börsklockan kommer till Malmö.
Ekonomiska kommentatorn CLAES HEMBERG, som nyligen lämnade uppdraget som sparekonom hos Avanza, var morgonens moderator medan CEO MONICA THOMASSON, Thomasson Group och grundare av Financial Meetings Øresunds, var programledare för kapitalmarknadsfrukosten.
Först ut med bolagspresentation var Beijer Ref AB grundades för drygt 150 år sedan och 2 januari i år noterades en ny milstolpe för Malmöbolaget då man klev upp på Stockholmsbörsens storbolagslista, Large Cap.
Internationellt ägarintresse
- Det är fantastiskt roligt att ta steget upp till Large Cap och vi har märkt av ett ökat internationellt intresse för aktien sedan listbytet, sade Beijer Refs CEO PER BERTLAND på fredagens kapitalmarknadsmöte.
Beijer Ref är en av världens största kylgrossister och levererar produkter inom kyla, luftkonditionering och värmepumpar och finns representerat i cirka 40 länder. Förutom grossistverksamhet satsar Beijer Ref även på egen tillverkning av avancerade miljövänliga kylsystem.
Per Bertland ser stora tillväxtmöjligheter för bolaget i takt med strängare regelverk kring när det gäller kylteknik.
- Vår satsning på miljövänlig teknik har varit framgångsrik och vi ser stora möjligheter när marknaderna utanför Europa tar efter de strängare europeiska reglerna på miljöområdet, sade han.
Stora tillväxtmöjligheter
Även Nolato, med huvudkontor i Torekov, ser stora tillväxtmöjligheter närmaste framtiden, trots nuvarande osäkerhet kring konjunkturen. Nolato utvecklar och tillverkar produkter i polymera material som plast, silikon och TPE till kunder inom medicinteknik, läkemedel, telekom, fordon och andra utvalda industriella sektorer.
Framför att affärsområdena Medical och Industri bedöms ha stor tillväxtpotential.
- Vi vill även växa genom företagsförvärv och Nordamerika är särskilt intressant för oss, sade Nolatos CEO CHRISTER WAHLQUIST.
Nasdaq Nordic var värd för fredagens kapitalmarknadsfrukost med Beijer Ref och Nolato på Malmö Live. Nasdaq Nordic, är en del av Nasdaq Inc. och driver bland annat börserna i Stockholm, Köpenhamn, Helsingfors och Island.
Fortfarande stort noteringsintresse
Enligt Senior Vice President ADAM KOSTYÁL, Nasdaq Nordic Listing Services Europe, är intresset fortfarande stort hos bolagen för en notering eller listning.
- Inte minst från Öresundsregionen har intresset varit stort och senaste året har flera bolag från Malmö och Lund noterat sig hos oss, vilket är mycket glädjande. Öresundsregionen är mycket viktig för oss, sade han.
På den efterföljande paneldiskussionen om framtidens möjligheter och utmaningar för börsnoteringar i en turbulent omvärld framkom flera intressanta synpunkter på styrelsearbete generellt och hur man som styrelseledamot bör agera i ett börsnoterat bolag.
Styrelseproffset CAROLINE SUNDEWALL, med uppdrag ibland annat noterade Hemfosa, Sintercast, Elanders och Cramo, påpekade att pressen på en VD i ett publikt bolag ökat och att man bör noga bör tänka igenom erbjudandet innan man hoppar på ett styrelseuppdrag.
Använd styrelsens kompetens
- Är man yngre och saknar en fast ekonomisk bas ska man tänka sig för innan man kliver in i en styrelse. Du kan bytas ut med kort varsel och uppdraget kräver mycket av dig som person. Personfixeringen på VD:arna i noterade bolag har ökat och mitt råd är att man som VD använder sig av styrelsens kompetens också mellan styrelsemötena, sade hon.
- Sex till sju år är en lagom tid att sitta i en styrelse. Men det finns naturligtvis undantag. Lyckas man få in en välkänd person med stor erfarenhet och värdefullt nätverk är det förstås bra om personen i fråga kan vara kvar i styrelsen en längre tid, tillade Carolien Sundewall.
Paneldeltagarna var även överens om att de svenska styrelsearvodena generellt sett är för låga i jämförelse med flera andra länder. Man var även överens om att optionsprogram är en bra investering för att höja motivationen hos personalen.
Lyckat optionsprogram
- Hos oss har optionsprogram varit lyckat för skapa ökat engagemang inom organisationen. Vi har märkt av att programmet medfört till ett större fokus på helheten, sade Nolatos CEO Christer Wahlquist och fick medhåll av Beijer Refs CEO Per Bertland.
- Absolut och även hos oss har vi märkt av ökad delaktighet hos personalen när vi infört ett optionsprogram, sade han.
Miniworkshop om börsnotering
Dessutom arrangerade Financial Meetings Øresund tillsammans med experter från Nasdaq, Deloitte och Mannheimer Swartling ”IPO Miniworkshop – Företaget på Börsen” i samband med fredagens kapitalmarknadsfrukostmöte på Malmö Live. Hur genomför man framgångsrikt en IPO, vilka är de största utmaningarna vid en notering eller listbyte och vad avgör tidpunkten för en IPO var några frågor som diskuterades.
Bolagspresentationerna av Beijer Ref, Nolato, intervjun av Nasdaq Nordics Adam Kostyál samt paneldiskussionen kan ses på www.financialmeetings.se.
För mer information kontakta:
VD Monica Thomasson, 0706-40 86 14, monica.thomasson@thomassongroup.se
Seniorkonsult Niclas Ericson, 073-837 85 14, niclas.ericson@thomassongroup.se
Workshop
2019-01-18
BLIR 2019 ÅRET DITT BOLAG GÅR TILL BÖRSEN?
– 50 MINUTES WORKSHOP
FREDAG 18 JANUARI – MALMÖ LIVE
Hur går en börsnotering till? Vilka är de största utmaningarna vid en notering eller listbyte? Vad avgör när det är rätt tid för en notering? Blir valet av noteringsplats mer eller mindre viktigt i framtiden?
Under en 50 minuters mini-IPO-workshop presenterar rådgivare från Nasdaq, Deloitte och Mannheimer Swartling de viktigaste punkterna inför en börsnotering eller ett listbyte.
Ta del av experternas kunskap och tips för en framgångsrik börsnotering
och få snabba svar på dina frågor!
Noteringsansvarig HÅKAN SJÖGREN, Nasdaq Stockholmsbörsen
Partner SOFIA SCHÖN, Deloitte
Partner MADELEINE RYDBERGER, Mannheimer Swartling Advokatbyrå
Arrangemang
2019-01-18
SPIKRAK TILLVÄXT MED HJÄLP AV BÖRSEN?
Trots senaste årets finansiella och politiska turbulens har intresset för börsnoteringar varit fortsatt stort samtidigt som det gjorts flera listbyten. Men vilka är de största utmaningarna när världsekonomin skakar och osäkerheten ökar? Vilka nya krav och omvärldshändelser kan påverka intresset att gå till Börsen? Vilka är skillnaderna mellan amerikanska och svenska börser? Och hur vanligt är det att börsbolag gör hela resan från First North till Large Cap?
Aktuellt
2018-11-19
Betonat vid Life Science-debatt i Lund:
”Politiken måste stötta Life Science i Sverige”
Bildspel från kapitalmarknadsfrukosten
Film från kapitalmarknadsfrukosten
Framtiden för Life Science i Sverige och Öresundsregionen ser fortsatt ljus ut men utmaningarna är
många och det krävs förbättrade villkor för såväl entreprenörer som inom skatteområdet. Det framkom
i samband med Financial Meetings Øresunds kapitalmarknadsfrukost med Life Science-branschen
i Lund på måndagen.
Fjolåret blev ett rekordår för svenska investeringar i Life Science samtidigt som 36 bolag börsnoterades. Under 2018 har bolagsaffärerna varit rekordmånga och intresset för Life Science fortsatt stort samtidigt som bolagen försöker hitta globala samarbetspartners.
På Financial Meetings Øresunds kapitalmarknadsfrukost SVERIGE FORTSATT ATTRAKTIVT FÖR LIFE SCIENCE? på Grand Hotel Lund 19 november presenterade sig tre snabbväxande Life Science-bolag från Lund och utfrågades om framtidsplanerna. Dessutom efterföljande paneldiskussion om hur Sverige och Öresundsregionen även i fortsättningen ska vara konkurrenskraftigt på en allt tuffare global marknad.
Cancerterapi
CEO GÖRAN FORSBERG, Cantargia AB, är specialiserade på antikroppsbaserad cancerterapi och är sedan 25 september 2018 noterat på Nasdaq Stockholm.
Cantargia utvecklar ett nytt läkemedel som kan bli en viktig del av framtidens cancerbehandling. Den patenterade antikroppsbehandlingen CAN04 är dubbelverkande och bekämpar cancer både genom aktivering av immunförsvaret och genom blockering av signaler som driver tumörtillväxt.
Enligt Göran Forsberg är nyckeln för global framgång att ingå partnerskap med större bolag inom branschen, inte minst på världens största marknad, USA.
- Vi arbetar aktivt med att ingå partnerskap med större bolag under vår resa. Det är särskilt viktigt på den amerikanska marknaden med läkemedelsmyndigheten FDA och flera av världens största och viktigaste sjukhus, sade han och berättade samtidigt att Cantargia kommer att presentera resultat från pågående studier i slutat av året.
Genetiska tester
Sedan 2013 är det inte tillåtet att utföra tester på djur i samband utvecklandet av kosmetika och liknande förbud har därefter införts på flera andra marknader. SenzaGen AB har utvecklat patentskyddade tester som gör det möjligt att ersätta djurförsök med genetiska tester i provrör för att bedöma om kemikalier vi kommer i kontakt med är allergiframkallande.
Enligt CEO ANKI MALMBORG HAGER är potentialen för Lundabolagets teknik enorm i takt med att allt fler länder förbjuder djurtester i samband med framtagandet av kosmetiska produkter.
- Det blir allt mindre populärt att testa produkter på det traditionella sättet, det vill säga djur, och myndigheterna ställer också hårdare krav på tillverkarna. Vi ser även att trenden sprider sig till andra industrier vilket gynnar oss och vår teknik, sade hon.
SenzaGen, sedan 21 september 2017 listat på Nasdaq First North, har för närvarande 18 anställda och enligt Anki Malmborg Hager kommer personalstyrkan att växa ytterligare närmaste framtiden.
Diagnostisera tidigt
Att så tidigt som möjligt diagnosticera allvarliga sjukdomar kan vara livsavgörande. CEO MATS GRAHN presenterade Immunovia AB vars teknik gör det möjligt att analysera informationen som finns i blodet och översätta den till kliniskt användbara verktyg för att diagnostisera komplexa sjukdomar som cancer - både tidigare och mer exakt än vad som varit möjligt tidigare. Immunovia är sedan 3 april 2018 noterat på Nasdaq Stockholm.
- En tidig upptäckt av svåra sjukdomar som cancer kan avsevärt förbättra överlevnaden hos patienten och utöka möjligheterna till behandlingsval. Under 2019 lanserar vi IMMray PanCan-d, som är ett unikt blodprov för tidig upptäckt av bukspottkörtelcancer och som har potential att öka patientöverlevnadsgraden från 5-8 procent upp till 49 procent., sade Mats Grahn.
Stor betydelse för Sverige
Life Science-branschen är av stor betydelse för Sverige, särskilt för Öresundsregionen. Men i takt med en internationellt tuffare konkurrens om såväl marknader, samarbetspartners, kapital och inte minst nyckelkompetens, krävs flera åtgärder för att Sverige och Öresundsregionen även i framtiden ska vara konkurrenskraftigt, enligt deltagarna på den efterföljande paneldiskussionen.
- Senaste åren har flera bolag börsnoterats och det finns en risk att några får slut på pengar närmaste åren om intresset för bolagen svalnar, sade PEDER HASSLEV, CEO för statens nya riskkapitalbolag Saminvest AB, som investerar indirekt i tillväxtbolag genom privat förvaltade fonder.
Köpenhamnsbaserade Sunstone Life Science Ventures har investerat i flera Life Science-bolag som Cantargia, Alligator Bioscience, Arcoma och Ascelia Pharma. Enligt Managing Partner och medgrundare PETER BENSON krävs flera olika investeringar för att hitta de nödvändiga två till tre succéerna.
Noteras i rätt tid
- Branschen skulle också må bra av fler investeringar från de stora institutionella investerarna som pensionsbolagen, sade han och fick medhåll av SenzaGens ANKI MALMBORG HAGER.
- Därför var det viktigt för oss att börsnoteras inom en viss tidsperiod för att på så vis väcka intresse hos investerare, inklusive institutionerna, sade hon.
Både CEO PETTER HARTMAN, Medicon Valley Alliance, och CEO MATS GRAHN, Immunovia, efterlyste åtgärder från politikerna för att förbättra villkoren och framtidsmöjligheterna för Life Science-branschen, särskilt i Öresundsregionen.
- Om bolagen ska fortsätta växa och attrahera investerare krävs också en politik som stöttar Life Science-branschen. Villkoren för entreprenörerna måste förbättras för att säkerställa att branschen kan konkurrera globalt och vara världsledande, sade Petter Hartman.
Även Mats Grahn efterlyste förbättrade villkor för entreprenörer men vill också se förändringar på skatteområdet.
- Som det är nu fungerar exempelvis den svenska expertskatten inte alls jämfört med Danmark, något som är avgörande för oss med Öresundsregionen som gemensam arbetsmarknad, sade han.
Kapitalmarknadsfrukosten gästades även av NICLAS HOLMBERG, Managing Director Global Listing Services på Nasdaq. Trots senaste tidens politiska turbulens och svajiga aktiemarknad är intresset för en börsnotering fortsatt stort.
Bolag redo att noteras
- Nästa år ser mycket bra ut och flera spännande bolag finns i pipeline redo för att noteras eller listas på någon av våra marknader. Dessutom är det aktuellt med listbyten för ett antal bolag, sade han.
Ekonomijournalist PONTUS HERIN, Dagens Industri, ledde bolagsutfrågningarna och efterföljande paneldiskussion med CEOs, investerare och rådgivare.
Bolagspresentationerna av Cantargia, SenzaGen och Immunovia samt paneldiskussionen kans ses på www.financialmeetings.se.
För mer information kontakta:
VD Monica Thomasson, 0706-40 86 14, monica.thomasson@thomassongroup.se
Seniorkonsult Niclas Ericson, 073-837 85 14, niclas.ericson@thomassongroup.se
Arrangemang
2018-11-19
SVERIGE FORTSATT STARKT FÖR LIFE SCIENCE?
Fjolåret var ett rekordår för svenska investeringar i Life Science-branschen samtidigt som 36 bolag börsnoterades. Under 2018 har bolagsaffärerna inom branschen varit rekordmånga men kommer intresset för Life Science fortsätta vara glödhett och vilka är de stora trenderna och utmaningarna för branschen? Kommer bolagen fortsätta expandera främst via licensavtal eller får vi se nya affärslösningar? Och hur ska Öresundsregionen även i fortsättningen vara världsledande inom Life Science och skapa nya framgångsrika bolag?
Aktuellt
2018-10-09
2019 höjs ribban med fördjupning,
nytt nätverk och kraftfull Advisory Board
Financial Meetings Øresund (FMØ) firar just nu fem år som Öresundsregionens ledande finansmötesplats. 2019 höjer vi ribban ytterligare och storsatsar på flera exklusiva aktiviteter för att möta investerare, analytiker och media från Sverige och utomlands. Samtidigt förstärks Advisory Board med ny ledamot Peter Nordblad, Swedbanks regionchef för södra Sverige.
I samband med FMØs senaste Advisory Board i september beslutade Deloitte, Mannheimer Swartling, Nasdaq och Wihlborgs att förlänga sina respektive partnerskap för ytterligare ett verksamhetsår, tillsammans med supporters Sven Hagströmer, Swedbank, Handelsbanken, Nordea, Ålandsbanken, Sparbanken Skåne och Danske Bank.
Kapitalmarknadsmöten med fördjupning
Ett trettiotal arrangemang, drygt 1 700 gäster och 150 presenterande bolag och paneldiskussionsdeltagare har deltagit sedan starten i april 2013 och tillsammans etablerat den ledande finansiella mötesplatsen till en viktig plattform för regionens börsbolag och beslutsfattare.
Under året har olika aktörer hört av sig med förslag om att arrangera helt egna FMØ-möten utanför ordinarie program. Nästa år innehåller fler högkvalitativa kapitalmarknadsfrukostar med spännande bolag och gäster, samt även helt nya former av exklusivt nätverkande för partners och supporters.
Därmed får varje kapitalmarknadsmöte även en fördjupningsdel, där en särskild lunchvärd bjuder in till fortsatt enskilt möte och diskussion med ledande beslutsfattare från näringsliv, akademi och offentlig sektor.
FMØ-kontoret får nya lokaler
I början av januari 2019 flyttar Thomasson Group till ny lokal på
High Court, Stortorget 11 i Malmö.
Thomasson Group äger, förvaltar och driver finansarenan Financial Meetings Øresund. Finansarenan blir i och med bolagsflytten tydligare profilerad även på kontoret med bra möjlighet till mindre arrangemang, möten och kundbesök.
Välkommen!
Aktuellt
2018-05-08
Wihlborgs VD Ulrika Hallengren på FMØs femårsjubileum:
”Enorm utvecklingspotential i den här regionen,
här vill man vara.”
Bildspel från jubileumsfirandet
Film från första Nasdaq-noteringen i Malmö
I slutet av april 2013 startade Financial Meetings Øresund i Malmö med Wihlborgs som allra första partner redan från start. På fredagen firade Öresundsregionens ledande finansmötesplats fem år med Wihlborgs nya VD Ulrika Hallengren i intervjustolen.
Ett trettiotal arrangemang inklusive kapitalmarknadsmöten, drygt 1 700 gäster och 150 presenterande bolag och paneldiskussionsdeltagare har deltagit i Financial Meetings Øresund sedan starten i slutet av april 2013 och Wihlborgs har varit FMØ-partner sedan start. I samband med fredagens jubileumsfirande intervjuades ny VD Ulrika Hallengren. Ulrika Hallengren tillträdde VD-posten formellt 1 maj och har tidigare arbetat som projekt- och utvecklingschef inom bolaget.
Wihlborgs fokus är kommersiella fastigheter i Öresundsregionen och i Malmö, Lund och Helsingborg är man det ledande fastighetsbolaget. Fastigheternas bokförda värde uppgår till 38,6 miljarder kronor med ett årligt hyresvärde om cirka 2,7 miljarder. Ulrika Hallengren ser stora framtidsmöjligheter för såväl Wihlborgs som Öresundsregionen.
- Vi verkar i en region med cirka fyra miljoner invånare inom ett pendlingsavstånd om 60 minuter. Här finns en enorm utvecklingspotential och det är i den här regionen man vill vara, sade hon.
Wihlborgs har ännu inte märkt av senaste tidens varningssignaler från främst Stockholmsregionen att nybyggnationen minskar samtidigt som bostadsrätterna blir allt mer svårsålda.
- Vi har exempelvis hittills inte märkt av någon inbromsning i regionen genom exempelvis återlämnade byggrätter eller en ökad ombildning av bostadsrätter till hyresrätter, sade Ulrika Hallengren.
Anders Jarl arbetande styrelseordförande
Anders Jarl, som nu får en ny roll i Wihlborgs som arbetande styrelseordförande, höll med.
- Jag tror att fastighetsmarknaden i Skåne kommer att klara sig bättre jämfört med Stockholm på grund av närheten till Köpenhamnsregionen där marknaden blir allt starkare, sade han.
Men för att den svenska sidan av Sundet ska fortsätta utvecklas positivt tillsammans med övriga delar av Öresundsregionen krävs nya infrastruktursatsningar, inte minst i Malmö.
- Det är därför som vi presenterat ett förslag på en tunnel mellan Västra och Norra hamnen för möta framtidens trafikflöde. Vi kommer även i fortsättningen att använda bilen som transportmedel och därför är det viktigt att redan nu planera för hur vi löser detta på bästa sätt i Malmö, sade Anders Jarl.
Målet nått att synliggöra regionens börsbolag
När Financial Meetings Øresund startades för fem år sedan var målet att synliggöra Öresundsregionens börsbolag för investerare, viktiga beslutsfattare och media utanför regionen.
- Och det tycker jag att vi lyckats med. Vår ambition var redan från början att göra det professionellt eller inte alls.
Vi satsar alltid på att göra arrangemang av absolut toppklass för att sätta regionen på kartan, sade Monica Thomasson, VD Thomasson Group och initiativtagare till Financial Meetings Øresund.
Senaste åren har det också skett en stark utveckling för finansmarknaden i Malmö med flera nya aktörer samtidigt som investerarna blivit allt mer aktiva, inte minst riskkapitalbolagen.
- Antalet aktörer på bank- och finansmarknaden har definitivt ökat samtidigt som antalet företagsaffärer över Sundet blivit fler. Men vi skulle behöva fler större investeringar i regionen för att öka aktiviteten ytterligare, sade Niclas Sassersson, regionchef Nordea i Malmö och supporterrepresentant i Financial Meetings Øresunds Advisory Board.
Institutionella investerare ökar
- Jämfört med för tolv år sedan har institutionella investerare, som pensionsbolagen, ökat sina investeringar i regionens börsbolag men det finns fortfarande mycket att göra för att öka regionens attraktionskraft för såväl investerare som arbetskraft, exempelvis förbättrade skatteregler och infrastruktur, sade Niclas Ericson, seniorkonsult Thomasson Group och tidigare börsreporter Sydsvenskan.
Monica Thomasson tackade Financial Meetings Øresunds partners Wihlborgs, Deloitte, Mannheimer Swartling och Nasdaq samt supporters Nordea, Swedbank, Handelsbanken, Ålandsbanken, Sparbanken Skåne, DNB, Danske Bank och Sven Hagströmer för att samtliga bidragit till att göra Financial Meetings Øresund till regionens ledande finansmötesplats.
Tack till alla leverantörer!
Jubileumsfirandets moderator Pontus Herin fick ett stort tack för de femtontal gånger han modererat Financial Meetings Øresunds arrangemang, inklusive premiären för fem år sedan. Ett stort tack riktades också till Thomasson Groups produktionsleverantörer Evenemangsteknik, PixelSolution och fotograf Håkan Bengtsson.
Intervjupersonernas gåvor var te från Tea Junkie i Malmö som också bjöd jubileumfirandets publik och gäster på japanskt te med nya spännande saker.
Lunchwraps och tilltugg levererades av Pieplows Restauranger, Möllans Ost på Saluhallen och Malmö Chokladfabrik.
För mer information kontakta:
VD Monica Thomasson, 0706-40 86 14, monica.thomasson@thomassongroup.se
Seniorkonsult Niclas Ericson, 073-837 85 14, niclas.ericson@thomassongroup.se
Arrangemang
2018-05-04
5 ÅR MED FINANCIAL MEETINGS ØRESUND!
I Malmö i slutet av april 2013 startade Financial Meetings Øresund med Wihlborgs som finansmötesplatsens allra första partner redan från start!
Fem år senare, den 1 maj 2018, sker ett VD-skifte i Öresundsregionens ledande fastighetsbolag när projekt- och utvecklingschef Ulrika Hallengren tar över efter Anders Jarl, som går vidare till den nya rollen arbetande styrelseordförande i Wihlborgs.
Pressmeddelande
2018-02-28
Financial Meetings Øresund startar årets femårsjubileum!
Trianons bokslut över förväntan och stark marknadsposition för Zaplox på maxad kapitalmarknadsfrukost i nya Entré Malmö
Financial Meetings Øresund startade på onsdagen årets första firande av finansarenans femårsjubileum med kapitalmarknadsfrukosten ”Lyckad börsdebut med maxad IPO?” i nya Entré Malmö. De två färska börsbolagen Trianon och Zaplox presenterade sina framtidsplaner tillsammans med färska bokslutssiffror. Frukostmötet bjöd även på en spännande paneldiskussion om vad som krävs för en lyckad börsintroduktion med några av Sveriges ledande investerare, rådgivare och analytiker.
Första kapitalmarknadsfrukosten för året med Financial Meetings Øresund innehöll direktsända presentationer av två spännande och snabbväxande börsbolag som noterades 2017 – Zaplox AB och Fastighets AB Trianon.
Trianon entreprenör i fastigheter
CEO OLOF ANDERSSON och CFO MARIE-LOUISE HEDBYS inledde med att presentera Trianon. Malmöbolaget noterades på Nasdaq First North Premier i juni 2017 och är ett entreprenörsdrivet fastighetsbolag med ett bestånd som utgörs av 50 procent bostäder och 50 procent kommersiella- och samhällsfastigheter. Ett av Trianons mest välkända innehav är köpcentrumet Entré i Malmö.
Senaste året har Trianon arbetat intensivt med att fylla upp Entré med nya hyresgäster, något som också gett resultat. Bl.a. tecknade Trianon nyligen ett hyresavtal med Noodle Company om 370 kvadratmeter på Entré och innan dess ett hyresavtal med Region Skåne om lokal för Folktandvården om 700 kvadratmeter på Entré.
- Uthyrningsarbetet har gått bra och det pågår för närvarande diskussioner och konkreta förhandlingar med flera potentiella hyresgäster. Vi är mycket nöjda med utvecklingen för Entré och ser positivt på framtiden för köpcentrumet. Vi har även tecknat flera spännande nya avtal som exempelvis förvärv av 400 lägenheter på Lindängen, sade Trianons CEO Olof Andersson.
På onsdagsmorgonen släppte Trianon även sin bokslutskommuniké för 2017. Under januari – december 2017 ökade hyresintäkterna med 50 procent till 261,7 Mkr samtidigt som förvaltningsresultatet landade på 123,5 Mkr jämfört med 126,7 Mkr motsvarande period 2016.
- Det nya verksamhetsåret har inlett starkt med flera nya hyresavtal som väntas bidra positivt till kommande resultat, t.ex. med Coop, Skatteverket och ExtremeZone, sade CFO Mari-Louise Hedbys.
Zaplox mobil nyckeltjänst för hotell
CEO MAGNUS FRIBERG presenterade Zaplox AB, en marknadsinnovatör inom mobila nyckeltjänster för den globala hotellmarknaden, en marknad som omsätter cirka 450 miljarder dollar årligen. Zaplox noterades på Nasdaq First North i juni 2017.
Zaplox erbjuder hotellbranschen en nyckelfärdig plattform som inkluderar en mobil nyckelapp för att hantera en mobil gästresa. Systemet sparar tid och resurser samt ger hotellet möjligheter att generera merförsäljning.
Lundabolaget presenterade nyligen sin bokslutskommuniké för 2017 och under fjolåret inleddes samarbeten med flera nya kunder som Ario Hotels, Meliá, Expedia och Hotels.com. Zaplox tecknade även ett utvidgat avtal med SkiStar AB, som varit kund sedan Zaplox första lösning lanserades 2011. Avtalet innebär att SkiStar uppgraderar och kommer att implementera Zaplox nya SDK-lösning (Software Development Kit).
Dessutom gjordes flera nyrekryteringar till ledande positioner inom Zaplox.
- Zaplox befinner sig i en stark position där bolaget kan spela en viktig roll på den händelserika och expansiva hotellmarknaden, som hittills har ganska konservativ. Men nu förändras branschen i snabb takt i och med att den digitala tekniken på allvar gör sitt intåg och ändrar branschlogiken i grunden. Vi är väl positionerade att växa på denna föränderliga marknad, sade CEO Magnus Friberg.
Under den efterföljande paneldiskussionen på temat ”Lyckad börsdebut med maxad IPO?” diskuterades flera högintressanta frågor som vad som krävs för en lyckad börsintroduktion, när är det rätt tidpunkt att gå till börsen och vad avgör val av noteringsplats samt hur senaste tidens börsturbulens påverkar marknadsklimatet.
THERESE KJELLBERG, partner och styrelseledamot Deloitte Sverige, har mångårig erfarenhet av rådgivning till bolag som börsnoterats. Enligt henne är det stor skillnad i förarbetet inför en notering idag jämfört med för några år sedan.
- Det är mycket svårare att gå till börsen idag än tidigare. Det krävs betydligt mer arbete av ledningen och ägarna för att göra bolaget redo för en notering och det är ett nålsöga som ska passeras, sade hon.
Swedbank Roburs fondförvaltare CARL ARMFELT förvaltar bland annat den populära Småbolagsfond Norden och fonden Ny Teknik. Enligt honom är en förklaring till att börsnoteringar varit så populära senaste åren att de flesta bolagen som gått till börsen fått bra betalt för beslutet att bli publika.
- Ska man lyckas som förvaltare är det viktigt att tidigt vara ute och träffa bolagen och inte sitta och vänta på att investeringsmöjligheterna ska dyka upp. Vi arbetar mycket med uppsökande verksamhet i ett tidigt skede och försöker inte ta in för många bolag i fonderna för att garantera kvalitet i förvaltningen, sade han.
JAN DAHLQVIST, partner på Köpenhamnsbaserade Polaris Private Equity, har investerat i 36 portföljbolag och gjort 24 exits sedan 1998. Under paneldiskussionen flaggade han för att det kan bli aktuellt med en exit för ett av de nuvarande portföljbolagen i juni men ville avslöja vilket.
- Vad det blir för typ av exit, t.ex. en notering, återstår att se. När det gäller framtiden tror jag att marknaden kommer att få se flera avnoteringar kommande åren då många av senaste tidens nynoteringar helt enkelt inte håller måttet, sade Jan Dahlqvist.
Almi Invest har investerat i flera tillväxtbolag som senare börsnoteras, som Serstech och Acconeer. Enligt Investment Manager PER HEANDER på Almi Invest är en stor utmaning för inte minst unga och snabbväxande teknikbolag att hitta rätt typ av ägare som kan ta bolaget till börsen.
- Det är en stor utmaning för många enligt min erfarenhet. Det gäller för entreprenörsdrivna bolag som dessa att hitta investerare med såväl lämplig erfarenhet som uthållighet för att ta ett bolag till börsen. Lyckas man med detta finns goda förutsättningar för en framgångsrik resa på börsen, sade han.
- Förutsatt att inte något större oväntat händer som kan påverka marknaden negativt ser det bra ut även inför 2018. Det stora hotet är det där oväntade som kan dyka upp och omkullkasta en positiv utveckling, sade han.
Rapidus chefredaktöt ERIK OLAUSSON ledde bolagsutfrågningen och efterföljande paneldiskussion med CEOs, analytiker, investerare och rådgivare. Handelsbankens fastighetsanalytiker ALBIN SANDBERG utfrågade Trianon och intervjuades även om arbetet som analytiker i Stockholm.
Financial Meetings Øresunds grundare MONICA THOMASSON, VD Thomasson Group, tackade Zaplox AB och Fastighets AB Trianon, partners och supporters samt alla gäster för en spännande och givande kapitalmarknadsfrukost.
För mer information kontakta:
VD Monica Thomasson, 0706-40 86 14, monica.thomasson@thomassongroup.se
Seniorkonsult Niclas Ericson, 073-837 85 14, niclas.ericson@thomassongroup.se
Arrangemang
2018-02-28
LYCKAD BÖRSDEBUT MED MAXAD IPO?
Marknaden för börsintroduktioner är fortsatt stark och senaste året har flera Öresundsbolag noterats. Men vad krävs för en lyckad börsintroduktion? När är det rätt tidpunkt för introduktion och vad avgör val av noteringsplats? Hur når man framgångsrikt ut till investerare, analytiker och media och hur lever börsbolaget upp till det man förutsatt i prospektet? Och vilken påverkan kommer senaste tidens börsturbulens
att ha på noteringsklimatet?
Pressmeddelande
2017-12-11
Premiär för Nasdaq Stockholm-notering
i Malmö med Acconeer
Se bildspel från dagens kapitalmarknadsfrukost
Acconeer AB (publ) blev första bolaget någonsin som officiellt noterades utanför Stockholmsbörsens huvudkontor. Lundabolaget listades på First North på måndagen och listningsceremonin samt starten av handeln i Acconeer-aktien skedde under Financial Meetings Øresunds kapitalmarknadsfrukost ”Fortsatt börsfest eller risk för bakslag?” på Malmö Live.
Årets sista och fullsatta kapitalmarknadsfrukost med Financial Meetings Øresund bjöd på en historisk händelse då Acconeer blev det första bolaget någonsin som noterades utanför Nasdaq Stockholms huvudkontor med en listningsceremoni på Malmö Live och officiell start av handeln i Lundabolagets aktie på Nasdaq First North.
CEO LARS LINDELL och COO MIKAEL EGARD inledde med att presentera Acconeer inför premiärlistningen på First North. Acconeer har utvecklat en ny typ av radarsensor som är mindre och mer exakt när det gäller avståndsbedömning jämfört med andra liknande produkter på marknaden. Sensorn kan användas i en rad produkter som mobiltelefoner, drönare, robotgräsklippare, motion och hälsa samt inom fordonsindustrin.
- Vi har mött stort intresse för vår produkt från flera branscher. Inte minst mobiltillverkarna har visat intresse och de letar ständigt efter ny teknik. Att få in vår teknik i mobiler är ett prioriterat område, sade Acconeers CEO Lars Lindell.
- Även fordonsindustrin är en bransch där mycket spännande är på gång och ett område där vi vill växa framöver, tillade Acconeers COO Mikael Egard.
På plats på Financial Meetings Øresunds frukostmöte på måndagen fanns även Nasdaq Stockholms noteringsansvarige NICLAS HOLMBERG för att tillsammans med Acconeers ledning och styrelse ringa i börsklockan och officiellt lista och starta handeln i aktien på First North. Klockan 09.00 ringde börsklockan och handeln i Acconeer-aktien inleddes i Stockholm samtidigt som frukostmötets deltagare på Malmö Live skålade och önskade Lundabolaget stort lycka till i framtiden.
- Det händer mycket spänande i Öresundsregionen och fantastiskt roligt att vi kunde genomföra listningsceremonin och starten av handeln i Acconeer på Nasdaq First North här i Malmö. Vi hälsar bolaget varmt välkommet till First North och önskar dem lycka till på sin framtida färd. Ett stort tack även till Financial Meetings Øresund och dess team för att ni arrangerat listningsceremonin, sade Niclas Holmberg, noteringsansvarig Nasdaq Stockholm.
Under den efterföljande paneldiskussionen på temat ”Fortsatt börsfest eller risk för bakslag?” diskuterades flera högintressanta frågor som hur länge håller högkonjunkturen i och den starka börsen i sig, framtiden för Öresundsregionen och dess börsbolag samt hur nästa års affärsklimat för börsintroduktioner och företagsaffärer kommer att utvecklas.
Nordeas chefsanalytiker ANDREAS WALLSTRÖM som i somras publicerade den uppmärksammade rapporten ”Myten om bostadsbristen” menade att ett stort hot mot den svenska konjunkturen är om prisnedgången på bostadsmarknaden accelererar.
- Men blir prisnedgången hanterbar innebär det inte någon större katastrof förutsatt att inte något annat inträffar i makroekonomin som kan hota konjunkturutvecklingen. Sverige klarar av en lägre tillväxttakt som Japan och ända må bra, sade han.
Handelsbankens chefsstrateg CLAES MÅHLÉN höll med sin kollega och pekade samtidigt ett varningens finger för inflationsutvecklingen.
- Vi har nu vant oss vid låg inflation och låga räntor. Skulle lågräntepolitiken bli ifrågasatt och räntorna stiga ökar också risken för såväl bakslag för konjunkturen som börsutvecklingen, sade han.
När det gäller framtiden för nyintroduktioner på börsen ser det fortsatt bra ut enligt Nasdaq Stockholms noteringsansvarige NICLAS HOLMBERG.
- Det är fortsatt stor optimism på marknaden och vi har flera bolag som planerar att notera sig fram till halvårsskiftet 2018, inte minst kapitalintensiva bolag inom exempelvis Life Science och teknikbolag, sade han.
Partner HANS PETERSSON vid Mannheimer Swartling Advokatbyrå arbetar som rådgivare vid börsintroduktioner och ser också en fortsatt ljus framtid för nya bolag på börsen.
- Förutsatt att inte något större oväntat händer som kan påverka marknaden negativt ser det bra ut även inför 2018. Det stora hotet är det där oväntade som kan dyka upp och omkullkasta en positiv utveckling, sade han.
Acconeers CEO LARS LINDELL deltog även i paneldiskussionen tillsammans med CEO BENGT ADOLFSSON, BGA Invest, ett investmentbolag med säte i Lund som investerat i flertal regionala bolag som Acconeer.
Ekonomijournalist PONTUS HERIN, Dagens Industri, ledde bolagsutfrågningen och efterföljande paneldiskussion med CEOs, analytiker, investerare och rådgivare.
Financial Meetings Øresunds grundare MONICA THOMASSON, VD Thomasson Group, tackade Acconeer, Nasdaq Stockholm, partners och supporters samt alla gäster på måndagens kapitalmarknadsfrukost för visat intresse och förtroendet att få genomföra den historiska listningsceremonin på Malmö Live.
Presentationen av Acconeer AB och listningsceremonin finns på www.financialmeetings.se.
För mer information kontakta:
VD Monica Thomasson, 0706-40 86 14, monica.thomasson@thomassongroup.se
Seniorkonsult Niclas Ericson, 073-837 85 14, niclas.ericson@thomassongroup.se
Pressmeddelande
2017-12-08
Stockholmsbörsen genomför noteringscermoni
i Malmö med Acconeer
Se bildspel från dagens kapitalmarknadsfrukost
Acconeer AB (publ) blir det första bolaget någonsin som officiellt noteras utanför Stockholmsbörsen huvudkontor. Lundabolaget listas på Nasdaq First North 11 december i samband med Financial Meetings Øresunds kapitalmarknadsfrukost ”Fortsatt börsfest eller risk för bakslag?” på Malmö Live.
Listningsceremonin och starten av handeln i Acconeer-aktien kommer att ske under Financial Meetings Øresunds kapitalmarknadsfrukost ”Fortsatt börsfest eller risk för bakslag?” på Clarion Hotel & Congress Malmö Live 11 december kl. 8.00-10.00 med närvarande bolagsrepresentanter, Nasdaq Stockholm och inbjudna gäster som aktieägare, investerare, analytiker, rådgivare och media.
CEO Lars Lindell och medgrundare Mikael Egard kommer även att presentera Acconeer. Bolagspresentationen direktsänds på www.financialmeetings.se.
Nyemissionen i Acconeer har övertecknats kraftigt inför listningen på Nasdaq First North 11 december. Acconeer tillförs 150 miljoner kronor före emissionskostnader. Överteckningsemissionen, riktad till ett fåtal institutionella investerare, tillför ytterligare 30 miljoner kronor. Emissionskursen var 25 kronor per aktie.
- Vi är mycket nöjda med det förtroende och stora intresse som investerarna visat för Acconeer och potentialen för vår banbrytande teknologi. Med listningen på Nasdaq First North och listningscermonin i samarbete med Financial Meetings Øresund inleds en ny era för bolaget, säger Acconeers CEO Lars Lindell.
Acconeer är ett halvledarbolag med rötter i forskningen kring nanoteknik vid Lunds Tekniska Högskola. Bolaget knoppades av från LTH 2011 och har därefter haft en framgångsrik och spännande resa till den nu förestående noteringen på Nadsdaq First North 11 december 2017.
Acconeer blir den första bolagsnoteringen någonsin utanför Nasdaq Stockholms huvudkontor.
- Noteringen i Malmö är en historisk händelse i skånsk näringslivshistoria och det är mycket glädjande att Acconeer i samarbete med Nasdaq Stockholm valt att genomföra sin listningscermoni på Financial Meetings Øresund. Vi är stolta över förtroendet och beslutet är en slutgiltig bekräftelse på att vi nu etablerat oss som den ledande finansiella mötesplatsen i Öresundsregionen, säger Monica Thomasson, VD Thomasson Group och initiativtagare till Financial Meetings Øresund.
Förutom notering och presentation av Acconeer arrangeras även en paneldiskussion under kapitalmarknadsfrukosten ”Fortsatt börsfest eller risk för bakslag?” 11 december med Nordeas chefsanalytiker Andreas Wallström, Handelsbankens chefsstrateg Claes Måhlén, Nasdaqs noteringsansvarige Niclas Holmberg, BGA Invests CEO Bengt Adolfsson samt Acconeers CEO Lars Lindell. Moderator är Dagens Industris Pontus Herin.
Acconeer AB har utvecklat en ny typ av mindre, mer strömsnål och vid avståndsbedömning mer exakt radarsensor jämfört med vad som i övrigt finns på marknaden. Sensorn kan även användas för geststyrning, materialkarakterisering och kamerastödda applikationer i ett stort antal produkter som robotar, drönare, mobiltelefoner samt inom motion och hälsa och fordonsindustrin. Acconeer har ett trettiotal anställda och konsulter. Huvudkontoret finns i Lund. Mer information om Acconeer: www.acconeer.com.
För mer information kontakta:
VD Monica Thomasson, 0706-40 86 14, monica.thomasson@thomassongroup.se
Seniorkonsult Niclas Ericson, 073-837 85 14, niclas.ericson@thomassongroup.se
Arrangemang
2017-12-11
FORTSATT BÖRSFEST ELLER RISK FÖR BAKSLAG?
Se bildspel från dagens kapitalmarknadsfrukost
Hur länge håller högkonjunkturen och den starka börsutvecklingen i sig?
Vilka är riskerna som kan utlösa ett globalt börsras? Hur kommer den ekonomiska och politiska agendan i Sverige och internationellt under 2018 att påverka näringslivet i Öresundsregionen och regionens börsbolag? Och fortsätter det goda affärsklimatet för börsintroduktioner och företagsaffärer även nästa år?
2017-05-18
Nordea ny ledamot i Advisory Board
Financial Meetings Øresunds tio supporters representeras av två ledamöter i Advisory Board – Nordea och Handelsbanken.
Regionchef Commercial Banking Sydsverige Niclas Sassersson, Nordea, är vald som ledamot två år från 170701 till 190630.
Göran Stille, chef för Handelsbankens regionbank i södra Sverige och vice vd i Handelsbanken, är vald som supporterledamot ytterligare ett år till 180630.
Vi hälsar båda välkomna till Advisory Boards planering och beslut för hösten 2017 och våren 2018!
Pressmeddelande
2017-05-18
Kapitalet fortsätter flöda in till svenska spelundret
Se bildspel från dagens kapitalmarknadsfrukost
Dataspelsföreningens senaste Spelutvecklarindex
Svenska spelundret var det högaktuella temat för Financial Meetings Øresunds välbesökta kapitalmarknadsfrukost på Slagthuset i Malmö på torsdagen. Enligt branschföreträdare och investerare fortsätter den svenska spelutvecklingsbranschens framgångssaga samtidigt som bolagen blir allt intressantare för ett bredare spektrum av investerarna – inte minst spelutvecklingsbolagen i Öresundsregionen.
Den svenska spelutvecklingsbranschen växer så det knakar och har snabbt skapat flera världsledande företag och storaffärer. Samtidigt har branschen blivit högintressant för både institutionella och privata investerare. På torsdagens välbesökta kapitalmarknadsfrukost på Slagthuset i Malmö presenterade tre ledande aktörer inom spelutvecklingsbranschen sina verksamheter och syn på en av Sveriges och Öresundsregionens snabbast växande exportframgångar.
Senior Partner MARTIN WALFISZ presenterade Nordisk Film Games – mediekoncernen Egmonts affärsenhet som investerar i nordiska spelutvecklare. Martin Walfisz är även grundare till framgångsrika spelutvecklingsbolagen Massive Entertainment och Planeto.
Nyligen investerade Nordisk Film Games 100 miljoner kronor i spelutvecklingsbolaget Avalanche Studios, med VD PIM HOLFVE, en investering som Nordisk Film Games räknar med ska växa snabbt.
- Spelet ”Just Cause” och dess IP är skapat av oss med nu 15 miljoner kopior sålda inom franschisen, berättade Holfve, dagens oannonserade gäst.
Avalanche Studios består idag av en studio, två kontor i Stockholm och New York med totalt 292 anställda.
Enligt Martin Walfisz tittar Nordisk Film Games för närvarande på flera intressanta investeringsobjekt inom den nordiska spelutvecklingsbranschen.
- Det här är en sektor som många investerare inte vågar sig in i. Samtidigt finns det väldigt många spännande bolag på den nordiska marknaden. Det gör att vi ser väldigt ljust på framtiden, förtydligade Walfish.
Head of Investment Banking LARS-ERIK SJÖBERG och TMT-ansvarige THOMAS BAEKKEVOLD presenterade Carnegie Investment Bank AB – en oberoende nordisk investmentbank med huvudkontor i Stockholm och kontor i hela Norden samt i London, New York och Luxemburg. Carnegie är ledande inom rådgivning till ägare och bolag verksamma inom spelutveckling och gaming.
- Värderingen i sektorn är inte utmanande höga. Det är lätt att glömma att det faktiskt handlar om bolag som växer snabbt och som i många fall är lönsamma, det är alltså inga klassiska förhoppningsbolag, sade Baekkevold.
CEO ERIK ROBERTSON presenterade Nordic Game Resources som arbetar med kompetensutveckling, kompetensförsörjning, affärsutveckling, finansiering och infrastruktur för spelutvecklingsindustrin. Deras Nordic Game-konferens i Malmö, som pågick samtidigt som torsdagens kapitalmarknadsfrukost, är sedan 2004 ett av de ledande spelevenemangen i Europa.
- Nordic Game har vuxit varje år och kommer sätta nytt deltagarrekord även detta vårt fjortonde verksamhetsår. Det är väldigt roligt att så många internationella besökare nu hittat hit, vi har satt Malmö på gamingkartan, det är helt klart, sade Erik Robertson.
Den efterföljande paneldiskussionen bjöd på flera intressanta synpunkter och framtiden för spelutvecklingsbolagen, nya trender inom spelutveckling samt vilka bolag som är mest intressanta att investera i. Förutom ovan nämnda bolagsrepresentanter deltog två grundare och CEOs från spelutvecklingsbranschen och en ledande investerare som aktivt investerat i spelutvecklingsbolag.
Även CEO och grundare THOMAS GRIP deltog från spelutvecklingsbolaget Frictional Games AB. Helsingborgsbolaget har bland annat utvecklat storsäljande skräckspelet Soma.
CEO och grundare ANDREAS JOHNSSON från snabbväxande spelutvecklingsbolaget Tarsier Studios är mitt uppe i en global lansering av nya dataspel. Malmöföretaget lanserar i år spelen Little Nightmares och Statik.
- Branschen förändras ständigt och svenska bolag har anpassat sig. Det handlar både om nya typer av spel och nya affärsmodeller. För vår del går vi från att hjälpa andra att utveckla spel till att lansera helt nya spel, sade Andreas Johansson,
Almi Invest har senaste åren investerat i ett flertal svenska spelutvecklingsbolag som Forgotten Key och Like A Boss Games.Investment. Manager JENNY STRÖMBERG från Almi Invest tror att investeringarna i spelutvecklingsbranschen kommer att fortsätta.
- Branschen är spännande och vi har gjort tre investeringar. Förutom affärsmodeller och själva spelen tittar vi mycket på teamet bakom spelen och försöker bedöma hela bolaget, sade hon.
Ekonomijournalist PONTUS HERIN, EFN, ledde bolagsutfrågningarna och efterföljande paneldiskussion med CEOs, investerare och rådgivare tillsammans med torsdagens sidekick JOHANNA NYLANDER, ansvarig samhällsfrågor på branschorganisationen Dataspelsbranschen.
Användarnas perspektiv diskuterades av studenten FRANK THOMASSON som på frågan om hur spelutvecklingsbranschen kommer att förändras hade ett rakt svar:
- E-sport kommer att växa enormt! Och de bolag som låter oss användare vara med på riktigt i nätchattar om hur spelen ska utvecklas blir vinnarna, konstaterade han. Då jobbar vi fram bästa spelen tillsammans och då blir de spelen bäst.
För mer information kontakta:
VD Monica Thomasson, 0706-40 86 14, monica.thomasson@thomassongroup.se
Seniorkonsult Niclas Ericson, 073-837 85 14, niclas.ericson@thomassongroup.se
Pressmeddelande
2017-04-06
Biotech fortsatt het och viktig bransch
Se bildspel från dagens kapitalmarknadsfrukost
Revansch för Biotech var det högaktuella temat för Financial Meetings Øresunds välbesökta kapitalmarknadsfrukost på Medicon Village i Lund. Enligt de deltagande bolagsrepresentanterna och investerarna kommer bioteknikbolagen även i fortsättningen ha stora tillväxtmöjligheter och vara internationellt konkurrenskraftig och attrahera investerare – inte minst i Öresundsregionen.
Bioteknikbolagen har haft en stark börsutveckling senaste året samtidigt som börsnoteringarna är på rekordnivåer. På torsdagens välbesökta kapitalmarknadsfrukost på Medicon Village i Lund presenterade tre snabbväxande bioteknikbolag sina verksamheter och framtidsplaner i en bransch som blir allt hetare och intressantare för investerarna med efterföljande paneldiskussion.
CEO PER NORLÉN presenterade Alligator Bioscience som utvecklar antikroppsbaserade läkemedel för behandling av cancer. Lundabolaget är specialiserat på utveckling av tumörriktade immunterapier och främst verksamt i de tidiga faserna av läkemedelsutvecklingen, från idé till kliniska fas II-studier. Alligator Bioscience har haft en stark försäljningsutveckling senaste året och Per Norlén tror att den positiva trenden håller i sig.
- Framtiden för försäljningen ser ljus ut närmaste åren och vi tror att den kan öka med fem till tio gånger jämfört med dagens nivåer, sade han.
CEO MICHAEL OREDSSON presenterade BioInvent som är ett forskningsbaserat bioteknikbolag inriktad på forskning och utveckling av nya och first-in-class immunreglerande antikroppar för cancerbehandling. BioInvent samarbetar bland annat med läkemedelsjätten Pfizer när det gäller forskning och utveckling.
- Fantastiskt spännande att Pfizer valt att samarbeta med oss och det är ett strategiskt samarbete som vi bedömer ha mycket stor framtidspotential. Samtidigt hindrar samarbetet inte oss för att inleda samarbeten med andra aktörer inom läkemedelsbranschen, sade Michael Oredsson.
CEO MATS GRAHN presenterade Immunovia, ett diagnostikbolag som analyserar informationen som finns i blodet och översätter den till kliniskt användbara verktyg för att diagnostisera komplexa sjukdomar, som cancer, tidigare och mer exakt än vad som tidigare varit möjligt. Även Mats Grahn ser fortsatt goda tillväxtmöjligheter för bolaget.
- Vi ser en stark internationell efterfrågan på läkemedel och teknik för diagnostisering och behandling cancer samt immunonkologi som jag tror kommer att fortsätta öka framtiden, sade han.
Investerarna inom Life Science håller med om att bioteknikbranschen är het och att det finns många intressanta bolag att investera i, inte minst i Lund och Malmö. CEO BJÖRN ODLANDER från Stockholmsbaserade HealthCap, ett av Europas största Venture Capital-bolag inom Life Science, berättade att man planerar att notera sitt portföljbolag Bonesupport från Lund inom en inte alltför avlägsen framtid.
- Dessutom tittar vi på flera intressanta och spännande bolag verksamma inom cancerforskning och immunonkologi och det finns många sådana bolag just här i Öresundsregionen, sade han.
CEO EBBA FÅHRAEUS, Smile Incubator på Medicon Village som hjälper entreprenörer och nystartade företag att utveckla och kommersialisera sina idéer, berättade om hur nedläggningen av Astra Zeneca vändes till något positivt och bidrog till att skapa nya entreprenörer och nya företag.
- Nedläggningen innebar att de mindre Life Science-bolagen fick tillgång till duktig personal som bidragit till deras tillväxt de senaste åren, sade hon
Vid den efterföljande paneldiskussionen var de tre CEOs från bioteknikbolagen tillsammans med Björn Odlander och Ebba Fåhraeus överens om att det finns fog för benämningen ”Svenska bioteknikundret” och att Lund/Malmö tillhör de mest innovativa bioteknikklustren i Europa samtidigt som de stora läkemedelsjättarna fortfarande spelar en viktig roll för framväxten av mindre innovativa bioteknikbolag.
- Därför har Lund och Malmö en stor fördel av att Danmark fortfarande har kvar läkemedelsjättar som Novo Nordisk och Lundbeck i landet, sade Immunovias CEO Mats Grahn.
Moderator vid kapitalmarknadsfrukosten var ekonomijournalisten PONTUS HERIN från nyhetskanalen EFN.
Bolagsrepresentanterna och paneldeltagarna fick varsitt miniväxthus som symbol för Life Science-bolagens tillväxtpotential av Medicon Villages Kerstin Jakobsson som tack för ett spännande och högintressant frukostmöte.
För mer information kontakta:
VD Monica Thomasson, 0706-40 86 14, monica.thomasson@thomassongroup.se
Pressmeddelande
2016-12-14
Het debatt om vinster i välfärden – noteringar och investeringar påverkas negativt
Se bildspel från dagens kapitalmarknadsfrukost
Årets sista kapitalmarknadsfrukost med Financial Meetings Øresund bjöd på höstens hetaste politiska fråga tillsammans med regeringens utredare av vinster i välfärden, branschrepresentanter och investerare. Det blev intensiv debatt på onsdagsmorgonen vid ett fullsatt Årstiderna by The Sea i Malmö.
Vinn eller försvinn med vinster i välfärden? var temat för paneldebatten. Hur påverkar en vinstbegränsning de privata välfärdsbolagen? Hur kommer investeringsviljan i välfärdssektorn och framtida börsnoteringar att påverkas? Och vilka tjänster från de privata välfärdsbolagen kommer näringslivet, de offentliga aktörerna och medborgarna att efterfråga i framtiden?
Regeringens utredare av vinster i välfärden, ILMAR REEPALU (S), presenterade och utfrågades på ett fullsatt Årstiderna by The Sea i Malmö om sitt nyligen offentliggjorda delbetänkande Ordning och reda i välfärden.
Ilmar Reepalu har tittat på företag verksamma inom välfärdssektorn med minst 40 procent offentlig finansiering. Enligt Reepalu är risken för de företag som han utreder lägre än inom den privata sektorn:
– Den som köper tjänsten kan ju aldrig gå i konkurs, så på det sättet är den mindre riskutsatt. Sedan finns det förstås andra risker, som politiska, sade han.
Mellby Gård AB listade utbildningskoncernen Academedia på Nasdaq First North i somras. Styrelseordförande RUNE ANDERSSON var starkt kritisk till Ilmar Reepalus utredning.
- Varför talar du inte i klarspråk istället när det gäller slutsatserna i din utredning? Det handlar ju i praktiken om ett totalt vinstförbud för branschen och jag hade haft större respekt om du sagt så i klartext, sade Rune Andersson.
Enligt JOAKIM STRID, Head of European Surveillance hos Nasdaq, har debatten och hotet om ett eventuellt vinsttak haft stor påverkan när det gäller planer på börsnoteringar av bolag inom välfärdssektorn.
- Flera planerade noteringar har stannat i dörren. Dessutom har investeringsviljan i sektorn påverkats negativt, sade han.
STEFAN STERN, Head of Corporate Communications hos Investor, höll med om att nuvarande osäkerhet och ett införande av ett vinsttak slår hårt ekonomiskt mot bolagen verksamma inom branschen. Investor är delägare i vårdbolaget Aleris.
- Dessutom sänder det hel fel signaler till företagare, investerare och allmänheten att det inte skulle vara okej att gå med vinst inom vissa näringsverksamheter i samhället, sade han.
JAAN TIMOLEON, CEO Berga Läkarhus AB i Helsingborg, menade att bolagens storlek inte spelar någon roll när det gäller de negativa effekter som ett vinsttak skulle innebära.
- Visst skulle även vi som mindre aktör drabbas. Men än allvarligare är att många entreprenörer i branschen skulle dra sig för starta eller kanske till och med fortsätta driva vidare sina nuvarande verksamheter, sade han.
En extra programpunkt på onsdagens kapitalmarknadsfrukost var ”Framtiden och de globala finanserna?” där Rune Andersson utfrågades om sin framtidssyn för de finansiella marknaderna i kölvattnet efter såväl Brexit och Donald Trumps seger i amerikanska presidentvalet.
- Trumps seger behöver inte vara så negativ för världsekonomin som många menar. Det viktigaste är att han inte gör allvar av de hot om att begränsa frihandeln som framfördes under valrörelsen. Jag tolkar det därför som positivt att han hittills valt att plocka så pass många näringslivsledare till viktiga poster i den nya regeringen – de vet att frihandel är något positivt för den ekonomiska tillväxten, sade Rune Andersson.
På kapitalmarknadsfrukosten presenterades även Danske Bank Sverige med MARTIN LARSSON, chef Danske Bank Finanscenter Malmö, som ny supporter i Financial Meetings Øresund.
Moderator var ekonomijournalisten PONTUS HERIN.
Pressmeddelande
2016-12-06
DANSKE BANK GÖR
STORBANKSGRUPPEN KOMPLETT
Danske Bank i Sverige blir ny supporter i Financial Meetings Øresund. Supporterskapet innebär att samtliga stora affärsbanker i Sverige och Öresundsregionen nu stödjer regionens ledande finansmötesplats som ägs och förvaltas av Thomasson Group.
Danske Bank i Sverige sluter därmed upp tillsammans med SEB, Swedbank, Handelsbanken, Nordea, Sparbanken Skåne, DNB och Ålandsbanken. Även finansmannen Sven Hagströmer och Sedermera Fondkommission stödjer Öresundsregionens ledande finansmötesplats som nu omfattar totalt tio aktörer i samarbetsnivån ”Supporter”.
Danske Bank i Sverige är en fullservicebank uppbyggd som ett nätverk av lokala bankkontor som tillsammans har ett 50-tal kontor och 6 regionala finanscentra. Övrig verksamhet i Sverige är bland annat Danske Markets, Danske Invest, Danica Pension och Danske Invest. Antalet anställda i den svenska verksamheten uppgår till cirka 1 300.
Danske Bank etablerades i Sverige 1997 i samband med förvärvet av Östgöta Enskilda Bank och är en del av Danske Bank med huvudkontor i Köpenhamn, en av Nordens ledande finanskoncerner.
Efter millennieskiftet har Danske Bank växt kraftigt på den svenska marknaden och är nu den femte största banken i Sverige efter landets fyra storbanker och den andra största banken i Norden.
- För oss som är en Nordisk universalbank med benen på båda sidorna av Öresund känns det naturligt och viktigt att stödja en finansiell plattform som Financial Meetings Øresund. Vårt mål är att bli dubbelt så stora i Sverige till år 2020 och vårt supporterskap är en del av expansionsstrategin, säger Martin Larsson, chef Danske Bank Finanscenter Malmö,
Financial Meetings Øresunds partners Deloitte, Wihlborgs, Mannheimer Swartling, Nasdaq, Pieplows Restauranger, Clarion Hotel & Congress Malmö Live samt ägaren och förvaltaren Thomasson Group hälsar Danske Bank i Sverige varmt välkomna som supporters.
- Vi är mycket nöjda med att samtliga stora affärsbanker med verksamhet i Sverige och Öresundsregionen nu stödjer Financial Meetings Øresund. Det är ett styrkebesked för såväl mötesplatsen som Öresundsregionen. Vi hälsar Danske Bank i Sverige varmt välkomna och ser fram emot ett framgångsrikt samarbete, säger Monica Thomasson, VD för Thomasson Group samt initiativtagare och arrangör för Financial Meetings Øresund.
Pressmeddelande
2016-10-07
DIGITALISERADE OCH SMARTARE STÄDER
GER TILLVÄXT
Smarta städer uppförda med nya material och digital teknik ses som en lösning på den snabba urbaniseringens utmaningar. Men vad är en smart stad och hur smart kan en stad bli med nya innovationer? Och hur kan bostadsbristen lösas? Det var några högaktuella frågor som diskuterades på Financial Meetings Øresunds kapitalmarknadsfrukost ”Hur smart kan en stad bli?” på Clarion Hotel & Congress Malmö Live på fredagen.
Kapitalmarknadsfrukosten innehöll även presentationer av två ledande börsbolag inom inrednings- och fastighetsbranschen.
CEO Per Johansson presenterade Brinova Fastigheter AB som noterades på Nasdaq First North Premier den 30 september 2016. Brinovas fokus är på fastighetsutveckling i södra Sverige, främst inom bostäder och samhällsfastigheter. Beståndet uppgår för närvarande till 45 fastigheter om totalt cirka 136 000 kvm och ett värde på cirka 1,7 miljarder kronor.
De närmaste två åren ska Brinovas fastighetsvärde mer än fördubblas genom nya förvärv och genom att utveckla befintliga byggrätter i framför allt Skåne.
- Vi har som mål att öka fastighetsvärdet till cirka 4 miljarder kronor per den sista december 2018 och vi räknar med att inleda expansionen i början av nästa år. Med starka ägare som Balder och Backahill har vi också kraften att genomföra denna expansionsstrategi, sade Per Johansson.
Landskrona, Lomma, Staffanstorp, Dalby, Hässleholm och Oxie är några skånska orter där Brinova avser att expandera under de kommande två åren.
- Framför allt Landskrona tror vi mycket på och vi vill gärna öka beståndet i staden med cirka 500 lägenheter. Vi tittar även på orter med pendlingsavstånd till framför allt Malmö och Lund, sade Per Johansson.
CEO Fredrik Asplund presenterade noterade Lammhults Design Group AB, som utvecklar, producerar och marknadsför möbler och inredningar för främst offentliga miljöer men även för hemmiljöer. Dessutom utvecklar, marknadsför och säljer bolaget inredningar och produktlösningar för framför allt bibliotek där man är ledande ibland annat Frankrike och Tyskland.
Lammhults Design Group strategi är att växa såväl organiskt som genom förvärv och målet är en tillväxt på cirka 10 procent under en konjunkturcykel, berättade Fredrik Asplund.
- Tillväxten ska genom två tredjedelar förvärv och en tredjedel organisk tillväxt. Vi arbetar också med att öka marginalerna från nuvarande 5 procent till 8 procent. Förbättringen kommer bland att ske genom ökade synergier på inköpsidan och bättre bruttomarginaler, sade han.
- När det gäller nya förvärv är vi mest intresserade av bolag som snarare kompletterar vår nuvarande verksamhet än konkurrerar, tillade Fredrik Asplund.
Förutom bolagspresentationerna av Brinova Fastigheter och Lammhults Design Group genomfördes två paneldebatter kring hur bostadsbristen kan lösas och hur den allt snabbare digitaliseringen påverkar vår boende- och arbetsmiljö samt framtidens byggande.
Anna Felländer, digitaliserings- och framtidsekonom, har gjort sig rikskänd för sina skarpsynta analyser av digitaliseringen. Hennes slutsats var entydig: Om ett företag ska överleva måste IT genomsyra hela organisationen.
- Digitaliseringsprocessen tillsammans med automatiseringen och robotiseringen påverkar hela samhället i en rasande takt. Vissa jobb kommer att försvinna i processen men samtidigt kommer nya att skapas i exempelvis servicesektorn, sade hon.
Claudia Wörmann, boendeekonom SBAB Bank och talesperson i frågor om bostadsmarknad, boende och boendeekonomi menade att ungdomar måste få bättre möjligheter att snabbare komma in på bostadsmarknaden om bostadsbristen ska minska.
- Det befintliga beståndet måste utnyttjas bättre. Bostadsrätter passar inte alla och därför är det nödvändigt med ökade satsningar på hyresrätter, sade hon.
Märta Stenevi(MP), Malmös nya byggkommunalråd med ansvar för att förvalta och utveckla stadsbyggnaden och servicen i staden, hävdade också att vissa samhällsgrupper måste få bättre möjligheter att komma in på bostadsmarknaden.
- En metod kan vara att låta det lite äldre beståndet från 1950- och 60-talet bli tillgängligt för dem som har svårast att komma in på bostadsmarknaden sade hon.
Andreas Wallström, chefsanalytiker Nordea och en av finansmarknadens mest erfarna analytiker av svenska bostads- och fastighetsmarknaden, hävdade att det i dagsläget inte finns några tecken på en bostadsbubbla.
- De höga bostads- och levnadskostnaderna i Stockholm har dock gjort det mer attraktivt för företag och personer att flytta till mindre tillväxtkommuner och där ligger Malmö mycket bra till, sade han.
Dessutom deltog följande personer i paneldebatterna:
Rasmus Ling (MP), riksdagsledamot och skattepolitisk talesperson med engagemang i bostadspolitiken, ledamot i skatteutskottet, finansutskottet och civilutskottet med särskilt intresse för regeringens bostadspolitik och hur Sverige ska möta den snabba urbaniseringens utmaningar.
Martin Güll, digitaliseringsdirektör Helsingborgs stad och drivande kraft till att Helsingborg utnämndes till Sveriges IT-kommun 2015.
Jonas Malmlund, partner och ansvarig för Strategy & Operations Deloitte med mångårig erfarenhet av digitaliseringsprocesser, IT, telekom och media.
Moderator var ekonomijournalisten Pontus Herin.
FÖR MER INFORMATION KONTAKTA:
VD Monica Thomasson, 0706-40 86 14, monica.thomasson@thomassongroup.se
Seniorkonsult Niclas Ericson, 073-837 85 14, niclas.ericson@thomassongroup.se
www.financialmeetings.se
www.brinova.se
www.lammhultsdesigngroup.com
Financial Meetings Øresund är en finansiell mötesplats, en arena, med intressanta finansiella arrangemang för och med Öresundsbolag, marknadsanalytiker, investerare och media. Arenan ska attrahera både noterade och icke-noterade bolag i Öresundsregionen. Planen är återkommande kapitalmarknadsmöten och teman utformade för Öresundsbolag, marknadsanalytiker, investerare och media. Här erbjuds Öresundsbolag möjlighet att enskilt eller tillsammans med andra bolag presentera sig på arenans frukostmöten, luncher eller temadagar.
HUR SMART KAN EN STAD BLI?
FREDAG 7 OKTOBER I MALMÖ
Smarta städer uppförda med nya material och senaste digital teknik ses som en lösning på den snabba urbaniseringens utmaningar. Vad är en smart stad och hur smart kan en stad bli med nya innovationer? Vilka nya smarta material och metoder kommer att användas i framtiden för att skapa den perfekta arbetsplatsen?
Hur kan politikerna och fastighets- och byggbolagen tillsammans lösa bostadsbristen samtidigt som ett hållbart samhälle skapas? Och hur ska framtidens bostads- och byggprojekt finansieras?
Välkommen till Financial Meetings Øresunds kapitalmarknadsfrukost med två ledande börsbolag inom inrednings- och fastighetsbranschen samt diskussion om den snabba urbaniseringens utmaningar och hur nya material och ny teknik kan bidra till att skapa hållbara städer med bästa möjliga arbets- och boendemiljö.
FÖRETAGET PÅ BÖRSEN
11 MAJ 2016 I MALMÖ
VAD AKTIEÄGARE VERKLIGEN
MÅSTE FÅ VETA
Krav på öppenhet och transparens är en del av vår vardag, inte minst i företag och organisationer. Tillgänglig och begriplig information är förutsättningarna för optimal transparens i alla verksamheter och ett absolut krav för börsnoterade bolag. Med rätt och relevant information skapas även utgångspunkter för dialog. Men vad är då optimal transparens och på vilket sätt arbetar vi idag med information för att skapa transparens och affärsnytta?
Pressmeddelande
2016-04-28
TREÅRSJUBILEUM MED
SVEN HAGSTRÖMER
Torsdagen 28 april firade Financial Meetings Øresund treårsjubileum! Dagen till ära gästades Öresundsregionens ledande finansiella mötesplats av finansmannen Sven Hagströmer för en fullsatt jubileumslunch på Handelsbankens regionkontor i Malmö.
För tre år sedan startade finansmötesplats Financial Meetings Øresund. Syftet var att etablera en arena med intressanta finansiella arrangemang för och med Öresundsbolag, marknadsanalytiker, investerare och media.
Under åren har Financial Meetings Øresund arrangerat ett flertal uppskattade och uppmärksammade bolagspresentationer med olika teman i Malmö och Lund som gästats av ett stort antal ledande beslutsfattare inom näringsliv, politik, akademi samt investerare och media.
I samband med jubileumslunchen intervjuades Sven Hagströmer av Niclas Ericson, seniorkonsultant Thomasson Group och tidigare ekonomijournalist på Sydsvenskan. Sven Hagströmer berättade öppenhjärtigt om sina 50 år i finansbranschen i Hagströmer & Qviberg, Investment AB Öresund, HQ Bank, Avanza och numera Creades samt sitt samhällsengagemang i Stiftelsen Allbright och Raoul Wallenberg Academy.
- Det är extra roligt att just Sven Hagströmer gästar oss, då han är vår allra första av nu totalt nio supporters och jag vill tacka samtliga supporters för deras stöd. Jag vill även rikta ett särskilt tack till våra partners Deloitte, Mannheimer Swartling, Wihlborgs och Nasdaq vars stöd varit helt avgörande för Financial Meetings Øresunds framgångar, säger Monica Thomasson, VD för Thomasson Group och initiativtagare till Financial Meetings Øresund.
Förutom Sven Hagströmer är Handelsbanken, SEB, Swedbank, Nordea, Ålandsbanken, Sparbanken Öresund, DNB och Sedermera Fondkommission supporters i Financial Meetings Øresund.
Financial Meetings Øresund ger som jubileumsgåva ett bidrag till Raoul Wallenberg Academy, vars syfte är att med Raoul Wallenbergs gärning som inspirationskälla, inspirera unga att agera för alla människors lika värde.
FÖR MER INFORMATION KONTAKTA:
VD Monica Thomasson, 0706-40 86 14, monica.thomasson@thomassongroup.se
Seniorkonsult Niclas Ericson, 073-837 85 14, niclas.ericson@thomassongroup.se
Financial Meetings Øresund är en finansiell mötesplats, en arena, med intressanta finansiella arrangemang för och med Öresundsbolag, marknadsanalytiker, investerare och media. Arenan ska attrahera både noterade och icke-noterade bolag i Öresundsregionen. Planen är återkommande kapitalmarknadsmöten och teman utformade för Öresundsbolag, marknadsanalytiker, investerare och media. Här erbjuds Öresundsbolag möjlighet att enskilt eller tillsammans med andra bolag presentera sig på arenans frukostmöten, luncher eller temadagar.
2016-02-29
PREMIÄR FÖR NASDAQ I MALMÖ!
För första gången någonsin i Malmö öppnade Stockholmsbörsen handeln i samband med vår kapitalmarknadsfrukost "Läge för en gemensam börs?".
Monica Thomasson, CEO Thomasson Group, ringer i den klassiska börsklockan tillsammans med Håkan Sjögren, Nasdaq Stockholmsbörsen.
Nasdaq är en av Financial Meetings Øresunds samarbetspartners. En gemensam ambition 2017 är att erbjuda sydsvenska och danska bolag som planerar listning eller notering att göra detta på plats i Malmö via plattformen/nätverket Financial Meetings Øresund. Det kan vara vid ett eget bolagsarrangemang/kapitalmarknadsmöte eller som en del i en större kapitalmarknadsfrukost för Financial Meetings Øresund.
För mer information och priser kontakta VD Monica Thomasson, Thomasson Group, tel +46 70 640 86 14, monica.thomasson@thomassongroup.se
Pressmeddelande
2016-02-29
INGEN GEMENSAM NORDISK BÖRS I SIKTE
Är en gemensam nordisk börs eller en dansk-svensk Öresundsbörs framtiden? Hur ser framtiden ut för nyintroduktioner i Danmark och Sverige och hur påverkas de danska och svenska börsbolagen av gränskontrollerna i Öresundsregionen och regionsamarbetet Greater Copenhagen? Det var några aktuella frågor som diskuterades vid Financial Meetings Øresunds tionde kapitalmarknadsfrukost ”Läge för en gemensam börs?” på Clarion Hotel & Congress Malmö Live på måndagen.
Ifjol noterades 97 nya bolag på börserna i Norden, varav 80 på Stockholmsbörsen och First North. Trots den nuvarande världspolitiska oron och börsturbulens kan även 2016 bli ett år med många nya börsbolag, enligt Nasdaq.
- Visst har det varit stora kurssvängningar hittills i år men jag tror ändå att vi kan hamna på ungefär samma nivå som ifjol när det gäller nyintroduktioner, säger Håkan Sjögren, noteringsansvarig Nasdaq Stockholm.
Flera danska småbolag har under senaste året valt att noteras just i Stockholm istället för Köpenhamn. Ett av dessa är danska bioteknikföretaget Nuevolution som den 17 december listades på First North Premium och då tog in cirka en kvarts miljard kronor i nytt kapital och fick samtidigt drygt 10 000 aktieägare.
- Vi valde First North och Stockholm för att aktiviteten är mycket högre i Sverige jämfört med i Danmark och vi vill förstås vara där det händer, säger Alex Haahr Gouliaev, CEO Nuevolution och som också presenterade bioteknikföretaget på Financial Meetings Øresund på måndagen.
Enligt panelen är det låga intresset för småbolag hos större danska institutionella investerare en viktig förklaring till att bolagsledningarna och ägarna väljer att noteras i Stockholm eller på någon annan utlandsbörs. Den högre skatten på aktievinster i Danmark är ytterligare en förklaring.
Bjørn Sibbern, CEO Nasdaq Copenhagen, menar dock att 95 procent av börsreglerna är desamma i Köpenhamn och Stockholm och att utländska investerare ser Norden som en enhetlig marknad istället för flera separata marknader. Därför ser han inget behov av en gemensam nordisk börs för tillfället.
- Omkring 60 procent av de investeringar som görs på aktiemarknaden i Norden kommer från utlandet. De allra flesta utländska aktieinvesterare betraktar den nordiska marknaden som lätt att investera på eftersom vi i stort sett har samma regler, säger han.
I Danmark uppges dock politiker vara bekymrade över att danska bolag väljer att noteras på Stockholmsbörsen.
– Om ett danskt bolag noteras på Stockholmsbörsen blir det på sikt ett svenskt bolag. För Nasdaq är det inget problem, men på sikt riskerar Danmark att förlora inhemska arbetstillfällen, säger Lasse Ladefoged, journalist på Dagbladet Børsen.
Johan Wessman, VD Øresundsinstituttet, efterlyser mer samarbete mellan Skåne, Köpenhamn och Stockholm.
- Vi som bor i Skåne är lyckligt lottade eftersom vi i praktiken har två huvudstäder – Stockholm och Köpenhamn. Däremot måste vi bli bättre på att jobba tillsammans och få till stånd fler konkreta affärer, säger han.
Även Christian Lindholm, chef Danske Bank Corporate Finance, deltog i debatten och moderator var ekonomijournalisten Pontus Herin.
Dessutom presenterades Sedermera Fondkommission som ny supporter i Financial Meetings Øresund. Verksamhetsansvarige Andreas Sandgren berättade att Sedermera i juni flyttar huvudkontoret från Ängelholm till Malmö, bland annat för att komma närmare den danska marknaden.
FÖR MER INFORMATION KONTAKTA:
VD Monica Thomasson, 0706-40 86 14, monica.thomasson@thomassongroup.se
Seniorkonsult Niclas Ericson, 073-837 85 14, niclas.ericson@thomassongroup.se
www.financialmeetings.se
www.nuevolution.com
Financial Meetings Øresund är en finansiell mötesplats, en arena, med intressanta finansiella arrangemang för och med Öresundsbolag, marknadsanalytiker, investerare och media. Arenan ska attrahera både noterade och icke-noterade bolag i Öresundsregionen. Planen är återkommande kapitalmarknadsmöten och teman utformade för Öresundsbolag, marknadsanalytiker, investerare och media. Här erbjuds Öresundsbolag möjlighet att enskilt eller tillsammans med andra bolag presentera sig på arenans frukostmöten, luncher eller temadagar.
PRESSMEDDELANDE
2015-10-12
INTENSIV MÅNGFALDSDEBATT PÅ FINANCIAL MEETINGS ØRESUNDS KAPITALMARKNADSFRUKOST I MALMÖ
Bildspel från Financial Meetings Øresund 12/10 – Mera mångfald bättre för affärerna?
”Mera mångfald bättre för affärerna?” var temat för Financial Meetings Øresunds nionde kapitalmarknadsfrukost på Clarion Hotel & Congress Malmö Live på måndagen. Samtidigt presenterade Region Skåne och Assa Abloy Entrance Systems sina verksamheter och berättade om sina mångfaldsarbeten. Assa Abloy Entrance Systems meddelade även att man flyttar samtliga huvudkontorsfunktioner till Landskrona nästa år.
Klarar marknaden att påvisa och värdera effekter av mångfaldssatsningar? Är det möjligt för näringsliv och investerare att tjäna pengar på mångfald? Eller väger rättvisefrågor och samhällets ansvar tyngre än lönsamhet och tillväxt? Det var några frågor som debatterades under kapitalmarknadsfrukosten.
Regionrådet och regionstyrelsens vice ordförande Märta Stenevi presenterade Region Skåne, som ansvarar för vården i Skåne och regionens utveckling av näringsliv, kommunikationer, kultur och samarbete med andra regioner i och utanför Sverige.
- Vi har cirka 35 000 anställda och är därmed Sveriges femte största arbetsgivare. Att arbeta aktivt med mångfaldsfrågor är viktigt för oss som organisation, inte minst när det gäller att hitta rätt kompetens. Vi har just nu skriande behov av vissa yrkesgrupper och det är därför viktigt att fler kommer i arbete så att de kan fylla dessa luckor, sade Märta Stenevi.
Vice President Maria Bergving, Assa Abloy Entrance Systems, presenterade Assa Abloykoncernen – idag världens största globala leverantör av intelligenta lås- och säkerhetslösningar. Divisionen Assa Abloy Entrance Systems med säte i Skåne är en världsledande leverantör av automatiska entrélösningar och divisionen har vuxit kraftig senaste åren både genom förvärv och organisk tillväxt.
- Assa Abloy arbetar på en global marknad och därför är det också viktigt att vi har personal från olika kulturer i organisationen för att kunna säkerställa en fortsatt tillväxt, sade Maria Bergving.
Maria Bergving meddelade även under kapitalmarknadsfrukosten att divisionen Assa Abloy Entrance Systems kommer att centralisera alla sina huvudkontorsfunktioner till Landskrona. Organisationsförändringen beräknas vara genomförd i maj eller juni 2016 och berör cirka 300 personer, sade hon.
Den efterföljande paneldebatten bjöd på en intensiv och spännande diskussion kring hur näringslivet ska bättre ta tillvara de möjligheter som invandringen erbjuder Sverige. Sasja Beslik, chef för ansvarsfulla investeringar inom Nordeakoncernen, menade att investeringar i företag som aktivt arbetar med mångfaldsfrågor är mer lönsamma jämfört med de som inte har frågan högt på sin dagordning.
- Ta VW som exempel. Nordea klev ur som investerare efter att man inte arbetat tillräckligt med att öka mångfalden i koncernen. Det är vi glada för idag. Jag är övertygad om att VW inte hade drabbats så hårt eller alls av den pågående utsläppsskandalen om man hat mera mångfald i styrelsen och på ledande poster i koncernen, sade Sasja Beslik.
Enligt Anette Andersson, portföljförvaltare på SEB, blir mångfaldsarbetet allt viktigare i framtiden för det svenska näringslivet för att kunna konkurrera på den globala marknaden.
- Det handlar helt enkelt om att se till att man har tillgång till så kompetenta medarbetare som möjligt och som speglar samhället och de marknader man arbetar på. Detta är nödvändigt för att de svenska företagen ska vara framgångsrika i framtiden, sade hon.
Förutom Märta Stenevi, Maria, Bergving, Sasja Beslik, Anette Andersson deltog även Emma Ihre, hållbarhetschef Mannheimer Swartling, samt Katrin Stjernfeld Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande Malmö stad, i paneldebatten.
Moderatorer var ekonomijournalisten Pontus Herin och paneldeltagarna fick varsitt exemplar av hans bok med mångfaldstema – I Djursholm och Tensta kindpussar vi varandra – som present.
FÖR MER INFORMATION KONTAKTA:
VD Monica Thomasson, 0706-40 86 14, monica.thomasson@aktivkommunikation.se
Seniorkonsult Niclas Ericson, 073-837 85 14, niclas.ericson@aktivkommunikation.se
www.financialmeetings.se
www.skane.se
www.assaabloy.com
www.assaabloyentrance.com
Financial Meetings Øresund är en finansiell mötesplats, en arena, med intressanta finansiella arrangemang för och med Öresundsbolag, marknadsanalytiker, investerare och media. Arenan ska attrahera både noterade och icke-noterade bolag i Öresundsregionen. Planen är återkommande kapitalmarknadsmöten och teman utformade för Öresundsbolag, marknadsanalytiker, investerare och media. Här erbjuds Öresundsbolag möjlighet att enskilt eller tillsammans med andra bolag presentera sig på arenans frukostmöten, luncher eller temadagar.
PRESSMEDDELANDE
2015-10-08
12 OKTOBER EN HELDAG I MALMÖ
FÖR MER MÅNGFALD I NÄRINGSLIVET
Måndagen den 12 oktober genomförs två arrangemang i Malmö med mångfaldstema. Måndagen förvandlas till en heldag om hur näringslivet och politikerna i Öresundsregionen kan tillvarata de möjligheter som invandringen erbjuder. Mångfaldsfrågan blir en allt viktigare fråga för näringslivet att framgångsrikt konkurrera på en globaliserad marknad.
Måndag morgon startar med Financial Meetings Øresunds kapitalmarknadsfrukost på Malmö Live med temat ”Mera mångfald bättre för affärerna?” där Region Skåne och ASSA ABLOY presenterar sina verksamheter och berättar om sina mångfaldssatsningar.
Presentationerna följs av en paneldiskussion med Region Skånes regionråd Märta Stenevi samt ASSA ABLOYs Entrance Systems vice president Maria Bergving tillsammans med Sasja Beslik, chef för ansvarfulla investeringar inom Nordea, Katrin Stjernfeld Jammeh (s), kommunstyrelsens ordförande Malmö stad, Fredrick Rybarczyk, VD och grundare av Stickybit AB, Emma Ihre, hållbarhetschef Mannheimer Swartling samt Anette Andersson, portföljförvaltare SEB Wealth Management.
- Vi rör oss allt mer mot det smarta hemmet, där produkter som dörrar och fönster integreras i den senaste digitala miljön för att bland annat vara så miljöeffektiva som möjligt, sade Håkan Jeppsson.
- Mångfaldsfrågan blir allt viktigare för börsföretagen, investerarna och inte minst för dem som granskar bolagen. Det är mycket bra att vi nu tillsammans med Sydsvenska Industri- och Handelskammaren kan bjuda på en heldag i Malmö i detta högaktuella och viktiga ämne. Vi ser därför fram emot en intressant och spännande diskussion om hur näringslivet och politikerna i Öresundsregionen kan tillvarata de möjligheter som mer mångfald innebär, säger Monica Thomasson, VD för Aktiv Kommunikation Öresund samt initiativtagare och arrangör för Financial Meetings Øresund.
- Vi ser stora tillväxtmöjligheter inom samtliga våra områden, inte minst inom Active with Kids, som erbjuder innovativa produkter som låter föräldrarna vara aktiva tillsammans med barnen, sade Magnus Welander.
Vid lunchtid inleds Sydsvenska Industri- och Handelskammarens och MINE:s halvdagskonferens ”Diversify or Die” på Sankt Gertrud Konferens i Malmö. Konferensen handlar om hållbarhet, mångfaldssmart styrelsearbete och tillväxt. Bland talarna återfinns tidigare statsminister Fredrik Reinfeldt, Sodexos VD Azita Shariati, Tretton37:s VD Deniz Yildrim, Visitas VD Eva Östling samt Jens Pultz Pedersen från PWC Danmark.
- Mångfald är en fråga om kompetensförsörjning med kvalité och samtidigt en överlevnadsfråga för näringslivet, helt avgörande om företagen framgångsrikt ska kunna konkurrera på en allt mer globaliserad marknad. Från politiskt håll talas det ofta om mångfald, men det talas sällan om det i rätt sammanhang. Därför är det viktigt att näringslivet tar initiativet i frågan och visar hur mångfald kan skapa framgångsrika företag som bidrar till ett stort mervärde för samhället de är verksamma i, säger Stephan Müchler, VD för Sydsvenska Industri- och Handelskammaren.
FÖR MER INFORMATION KONTAKTA:
Monica Thomasson, VD Aktiv Kommunikation Öresund
0706-40 86 14, monica.thomasson@aktivkommunikation.se
Stephan Müchler, VD Sydsvenska Industri- och Handelskammaren
073-837 85 14, stephan.muechler@handelskammaren.com
Financial Meetings Øresund är en finansiell mötesplats, en arena, med intressanta finansiella arrangemang för och med Öresundsbolag, marknadsanalytiker, investerare och media. Arenan ska attrahera både noterade och icke-noterade bolag i Öresundsregionen. Planen är återkommande kapitalmarknadsmöten och teman utformade för Öresundsbolag, marknadsanalytiker, investerare och media. Här erbjuds Öresundsbolag möjlighet att enskilt eller tillsammans med andra bolag presentera sig på arenans frukostmöten, luncher eller temadagar.
Sydsvenska Industri- och Handelskammaren stöttar och utvecklar sydsvenskt näringsliv. Handelskammaren är en privat näringslivsorganisation som arbetar i sydsvenska företags intresse. Vi påverkar företagens villkor genom bland annat utveckling av infrastruktur och utbildningssystem. Vi stöder affärer genom service inom internationell handel och olika utbildningar. Vi sammanför företag i olika nätverk och på våra många möten. Handelskammaren har drygt 2 800 medlemsföretag, stora som små, och finns i Skåne, Blekinge, Kalmar, Kronobergs och södra Hallands län.
2015-09-02
HÖSTKÄNNING
Vårens fullsatta och uppmärksammade kapitalmarknadsfrukostar visar att vi tillsammans med våra partners och supporters etablerat Financial Meetings Øresund som den ledande finansmötesplatsen i Öresundsregionen.
I april var det två år sedan Financial Meetings Øresund startades med målet att synliggöra Öresundsregionens börsbolag och skapa en finansmötesplats där bolagen möter investerare, analytiker, rådgivare och media.
Vem betalar för infrastrukturen? med infrastrukturminister Anna Johansson, Skanska Sverige och Sweco i februari, med efterföljande rundabordssamtal med ministern, fick stor uppmärksamhet i media och visade tydligt på infrastrukturens avgörande roll för att Öresundsregionen ska fortsätta utvecklas framgångsrikt.
Fortsatt rusning till Börsen eller ny noteringstorka? i maj med börsnykomlingarna Inwido och Thule Group samt Nasdaq, SEB, Swedbank och industrimannen Rune Andersson uppmärksammade att Öresundsregionen levererat några av de framgångsrikaste börsnoteringarna senaste åren och att inflödet av nya bolag till Börsen fortsätter.
Vi ser fram emot att möta er under höstens kapitalmarknadsfrukostar och utbildningstillfällen! Boka redan nu in vår börsskola Företaget på Börsen
i Malmö den 4 november.
PRESSMEDDELANDE
2015-05-04
STARK TRO PÅ NYTT REKORDÅR
FÖR NYA BÖRSBOLAG
Bildspel från Financial Meetings Øresund 4/5 – Fortsatt rusning till Börsen eller ny noteringstorka?
”Fortsatt rusning till Börsen eller ny noteringstorka?” var temat för Financial Meetings Øresunds åttonde kapitalmarknadsfrukost på Clarion Hotel & Congress Malmö Live på måndagen.
Hur har det gått för senaste årets skånska börsnykomlingar och vilka är deras framtidsplaner för fortsatt expansion? Kommer vågen av nynoteringar att hålla i sig även närmaste året eller drabbas Börsen åter av noteringstorka? Vilka bolag står närmast på tur att kliva in på Börsen och vilka risker och möjligheter ser investerarna på aktiemarknaden?
Det var några högaktuella frågor som diskuterades på den fullsatta kapitalmarknadsfrukosten i skybaren allra högst upp i Malmös nya landmärke.
Två skånska och snabbväxande börsnykomlingar presenterade sina verksamheter för investerare, analytiker, rådgivare samt media och berättade även om sin respektive resa till Börsen.
CEO HÅKAN JEPPSSON PRESENTERADE INWIDO AB, Europas största tillverkare av fönster och dörrar. Inwido utvecklar, tillverkar och säljer träfönster, aluminiumbeklädda träfönster och dörrar till konsumenter, snickare, återförsäljare, byggbolag och husfabriker. Inwido är sedan 26 september 2014 noterat på Nasdaq Stockholm Mid Cap. Inwido tror på ett ökat utbud och stigande efterfrågan på nya högteknologiska produkter inom sitt område närmaste framtiden.
- Vi rör oss allt mer mot det smarta hemmet, där produkter som dörrar och fönster integreras i den senaste digitala miljön för att bland annat vara så miljöeffektiva som möjligt, sade Håkan Jeppsson.
CEO MAGNUS WELANDER PRESENTERADE THULE GROUP AB. Thule Group är världsledande på produkter som gör det enkelt att lätt, säkert och snyggt ta med sig det man behöver och bryr sig om när man lever ett aktivt liv. Under mottot Active Life, Simplified. erbjuder företaget bland annat utrustning för cykel, vatten och vintersporter, takboxar, cykelkärror, barnvagnar, babyjoggers, dator- och kameraväskor, ryggsäckar och fodral för mobiltelefoner och annan digital utrustning. Thule Group är sedan 26 november 2014 noterat på Nasdaq Stockholm Mid Cap.
- Vi ser stora tillväxtmöjligheter inom samtliga våra områden, inte minst inom Active with Kids, som erbjuder innovativa produkter som låter föräldrarna vara aktiva tillsammans med barnen, sade Magnus Welander.
Finansmannen Rune Andersson, styrelseordförande Mellby Gård, är känd för sin frispråkighet och delade med sig av sin mångåriga erfarenhet både som börs-VD, bolagsbyggare och investerare till publiken. Rune Andersson fick även sällskap av sonen Johan Andersson på scenen, verksam som VD i Mellby Gård.
- Det är inte så roligt att sälja bolag. Det är mycket roligare att köpa, sade Rune Andersson, men tillade att man ibland måste sälja och nämnde juicetillverkaren Brämhults och kontorsvaruhuset Svanströms som egna exempel på bolagsförsäljningar.
I den efterföljande paneldebatten deltog förutom Inwidos Håkan Jeppsson, Thule Groups Magnus Welander och Rune Andersson även ADAM KOSTYAL, noteringschef Nasdaq, ANDERS ROSLUND, analyschef Swedbank Markets och INGRID JÖNSSON, regionchef SEB.
Panelen var överens om att vågen av nya bolag till Stockholmsbörsens huvudlista och First North kommer att hålla i sig under resten av 2015. Nasdaq tror dessutom att 2015 blir ett minst lika starkt år för nynoteringar som rekordåret 2014.
- Ifjol fick vi totalt cirka 70 nya bolag på Stockholmsbörsens huvudlista och First North och jag tror att vi får se minst lika många nya bolag under helåret 2015. Vi har flera bolag som just nu är i pipeline för att kliva in på Stockholmsbörsen eller First North, sade Nasdaqs Adam Kostyal.
Moderatorer var ekonomijournalisten GUNNAR WREDE, Dagens Industri.
FÖR MER INFORMATION KONTAKTA:
VD Monica Thomasson, 0706-40 86 14, monica.thomasson@aktivkommunikation.se
Seniorkonsult Niclas Ericson, 073-837 85 14, niclas.ericson@aktivkommunikation.se
www.financialmeetings.se
www.inwido.com
www.thulegroup.com
Financial Meetings Øresund är en finansiell mötesplats, en arena, med intressanta finansiella arrangemang för och med Öresundsbolag, marknadsanalytiker, investerare och media. Arenan ska attrahera både noterade och icke-noterade bolag i Öresundsregionen. Planen är återkommande kapitalmarknadsmöten och teman utformade för Öresundsbolag, marknadsanalytiker, investerare och media. Här erbjuds Öresundsbolag möjlighet att enskilt eller tillsammans med andra bolag presentera sig på arenans frukostmöten, luncher eller temadagar.
PRESSMEDDELANDE
2015-02-27
REGERINGEN ÖPPNAR FÖR FLER PRIVATA INVESTERINGAR I INFRASTRUKTUREN PÅ FINANCIAL MEETINGS ØRESUNDS KAPITALMARKNADSFRUKOST I MALMÖ
Infrastrukturminister ANNA JOHANSSON kan tänka sig fler privata investerare i offentliga projekt som infrastruktursatsningar. De närmaste åren behövs stora investeringar i infrastrukturen, inte minst i Öresundsregionen, och en finansieringslösning är att låta fler privata företag bidra till utvecklingen åt kunder i offentlig sektor.
”Vem betalar för infrastrukturen?” var temat för Financial Meetings Øresunds kapitalmarknadsfrukost på fredagen i Malmö. Hur ska de närmaste årens storinvesteringar i infrastrukturen finansieras? Är offentlig-privat samverkan framtidens modell? Vilka utbyggnadsplaner har bygg-och anläggningsbranschen samt vilka visioner har regeringen för Öresundsregionen? Det var några viktiga frågor som diskuterades på den fullsatta kapitalmarknadsfrukosten.
INFRASTRUKTURMINISTER ANNA JOHANSSON talade om de stora offentliga investeringar som krävs närmaste åren i infrastrukturen, inte minst i järnvägen med exempelvis snabbtåg mellan Malmö och Stockholm. Samtidigt öppnade hon för utökad offentlig-privat samverkan (OPS) som en finansieringslösning av framtida infrastrukturprojekt. - Detta är något som vi från regeringen kan tänka oss att prova i en mindre skala i något eller några projekt för att sedan utvärdera resultatet. Jag kommer att inleda en diskussion med näringslivet om detta, sade hon.
Skanska är ledande inom OPS och på fredagen berättade SKANSKA SWEDENS VD PIERRE OLOFSSON tillsammans med SWECO CIVILS AREA MANAGER STEFAN GUSTAFSSON om framtidsplanerna för den expansiva Öresundsregionen. Enligt Skanska kommer det att krävas sex nya förbindelser över Öresund i framtiden för att möta det ökande pendlandet och transportbehovet. - Vi måste skapa förutsättningar under de kommande åren för att transportera cirka en miljon fler människor i Öresund för att göra regionen till den mest attraktiva i världen. Dessutom behövs långsiktiga planer från politikerna för att få näringslivet att investera, sade Pierre Olofsson.
I den efterföljande paneldebatten deltog förutom infrastrukturminister Anna Johansson, Skanskas Pierre Olofsson och Swecos Stefan Gustafsson även PIA KINHULT, Strategic Project Advisor ESS AB, HENRIK PETER JØRGENSEN, Vice President External Relations Copenhagen Airport, ROGER JOHANSON, Head of Venture Capital & Infrastructure Investments Skandia Life, KLAS ÅKERBÄCK, Senior Portfolio Manager Tredje AP-fonden samt partner JAN KANSMARK, Mannheimer Swartling Advokatbyrå.
Moderatorer var publicisten Jan Wifstrand och ekonomijournalisten Pontus Herin.
FÖR MER INFORMATION KONTAKTA:
VD Monica Thomasson, 0706-40 86 14, monica.thomasson@aktivkommunikation.se
Seniorkonsult Niclas Ericson, 073-837 85 14, niclas.ericson@aktivkommunikation.se
www.financialmeetings.se
www.skanska.se
www.sweco.se
Financial Meetings Øresund är en finansiell mötesplats, en arena, med intressanta finansiella arrangemang för och med Öresundsbolag, marknadsanalytiker, investerare och media. Arenan ska attrahera både noterade och icke-noterade bolag i Öresundsregionen. Planen är återkommande kapitalmarknadsmöten och teman utformade för Öresundsbolag, marknadsanalytiker, investerare och media. Här erbjuds Öresundsbolag möjlighet att enskilt eller tillsammans med andra bolag presentera sig på arenans frukostmöten, luncher eller temadagar.
MÖT OSS 2015
Financial Meetings Øresund arrangerar välbesökta kapitalmarknadsfrukostar på spännande teman och med intressanta gäster.
Under året har PartnerTech, Beijer Ref, Genovis, Probi och Wihlborgs presenterat sina verksamheter och investerare som Industrifonden, SEB Investment Management, Svolder och Bure Equity har deltagit i spännande paneldiskussioner. Dessutom har våra kapitalsmarknadsfrukostar gästats av ett flertal CEOs, CFOs, investerare, media samt representanter från politik, universitet och
högskolor i Öresundsregionen.
Läs mer om våra arrangemang
Se våra livesändningar
I november startade även vår nya börsskola FÖRETAGET PÅ BÖRSEN tillsammans med bland annat vår nya partner Nasdaq. Vi fick stor uppmärksamhet i media och planerar för fler utbildningsdagar kommande säsong.
Reportage från Företaget på Börsen i Sydsvenskan 12 nov 2014
Just nu funderar vi över vilka nya möjligheter och utmaningar har Öresundsregionen? Vilken infrastruktur behöver regionen för att inte halka efter i tillväxt? Och vilken blir nästa glödheta skånska börsnotering?
Tillsammans med våra partners och supporters tackar vi för uppmärksamheten och ser fram emot att mötas igen vid nya kraftfulla kapitalmarknadsfrukostar 2015!